Dla mnie są najlepsze, delikatne, chrupiące, szybko się smażą i rozpływają w ustach.
Nie dodaję dużo składników, aby zachowały swój smak.
Zachęcam do zrobienie i zobaczysz, że się nie zawiedziesz.
PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
500 g. obranych młodych ziemniaków
1 surowe jajko
sól i pieprz czarny do smaku
4 kopiate łyżki mąki
olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, sól i pieprz. Na końcu mąkę.
Ziemniaki puszczą sok. Nie odlewaj go i nie dodawaj więcej mąki.
Należy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Smacznego.
Uwielbiam ich smak 💗
OdpowiedzUsuńWyglądają na chrupiace ;)
OdpowiedzUsuńKocham placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ogromnej ochoty.
Pozdrawiam:)
Przedwczoraj robiłam takie placuszki, są pyszne :) Dodaję jeszcze cebulkę, a na wierzch keczup albo serek :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam placków.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka na placki, tylko nie mam ziemniaków, a za oknem burza, ale mam cukinię, też się nada ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie jadłam z młodych ziemniaków. Wyglądają przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Ale mi narobiłaś ochoty na placki ziemniaczane Małgosiu :) Aż mi slinka leci :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zrobić bo uwielbiam placki ziemniaczane,lecz z młodych ziemniaków jeszcze nie miałam okazji robić:)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na placki, ja zawsze odlewam sok, który puszczą ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńPychotka :-)
OdpowiedzUsuńMnie też narobiłaś smaku , jutro mam w planie zrobić, tylko ja też dodaję cebulkę i ząbek czosnku i smażę na patelni grilowej.Do placków robię jeszcze sos pieczarkowy i smakuje obłędnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) A jeszcze do tego jakiś dobry sosik :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :D
OdpowiedzUsuńA widzisz ! Dawno placków nie jadłam. Muszę sobie zrobić.
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki ziemniaczane
OdpowiedzUsuń