piątek, 11 stycznia 2019

Chaczapuri



CHACZAPURI 




Chaczapuri inaczej Gruziński placek z serem lub chlebek serowy. Na ulicach Gruzji można kupić go jako tradycyjny wypiek, jak w Krakowie obwarzanki a w Zakopanem oscypki. Jest mało pracochłonny. Ze składników które podam, wychodzi ok. dziesięć sztuk pysznych krążków. Farsz to mix trzech serów.


Składniki na ciasto;

750 ml letniej wody (3 szklanki)
1 kg. mąki pszennej
3 łyżki oleju
25 g. świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
duża łyżka soli

Z 1/2 szklanki wody, drożdży, dwóch łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W większym garnku umieszczamy mąkę przesianą z solą.
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki, wlewamy olej i resztę wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 minut.

Farsz;

250 g. sera żółtego
250 g. sera feta słonego
250 g. sera mozzarelli
1 jajko

Sery trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rękoma mieszamy i tworzymy ok. dziesięć kulek.

Gotowe wyrośnięte ciasto, chwilę ugniatamy i dzielimy na ok. dziesięć części. Każdą z nich rękoma rozpłaszczamy na płaski placek. Zawijamy w niego kulę z sera.
Ponownie rozpłaszczamy na płaski placuszek, tym razem z serem. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po kilka minut z każdej.

Smacznego.


29 komentarzy:

  1. Pysznie Ci wyszedł, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam na niego teraz ochotę... te sery w środku

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, już mam ochotę aby zjeść chociaż jeden.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym teraz zjadła :D o mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je kiedyś i bardzo przypadły mi do gustu, w sam raz na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. narobiłaś mi ochotę- dawno nie robiłam a bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiamy czaczapuri! ale pięknie Ci wyszło... jak ostatnio robiłam "zamkniete" to ser gdzieś mi wsiąkł w ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla seromianiaka ja znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczny i faktycznie, wygląda na to, że nie wymaga dużo pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis ja dla mnie jest nowość. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię chaczapuri i kilka razy robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czegos takiego jeszcze nie wiedzialam, pysznie wyglada.
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy, bardzo chętnie bym spróbowała, bo jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym z chęcią. Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawie wygląda, nigdy nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne widoki aż czuję ten zapach :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ pyszne danie. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam ...

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojeju co za widok!! Mam na to coś ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis nas zainteresował na tyle, że postanowiliśmy spróbować.Coś innego ale pysznego. Polecamy tym, którzy jeszcze się wahają. Pozdrawiamy cieplutko❤️

    OdpowiedzUsuń
  22. Twoje chlebki w wersji z płynnym serem wyglądają przepysznie i widzę, że pieczenie na patelni jest wystarczające. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń