piątek, 11 stycznia 2019

Chaczapuri



CHACZAPURI 




Chaczapuri inaczej Gruziński placek z serem lub chlebek serowy. Na ulicach Gruzji można kupić go jako tradycyjny wypiek, jak w Krakowie obwarzanki a w Zakopanem oscypki. Jest mało pracochłonny. Ze składników które podam, wychodzi ok. dziesięć sztuk pysznych krążków. Farsz to mix trzech serów.


Składniki na ciasto;

750 ml letniej wody (3 szklanki)
1 kg. mąki pszennej
3 łyżki oleju
25 g. świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
duża łyżka soli

Z 1/2 szklanki wody, drożdży, dwóch łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W większym garnku umieszczamy mąkę przesianą z solą.
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki, wlewamy olej i resztę wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 minut.

Farsz;

250 g. sera żółtego
250 g. sera feta słonego
250 g. sera mozzarelli
1 jajko

Sery trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rękoma mieszamy i tworzymy ok. dziesięć kulek.

Gotowe wyrośnięte ciasto, chwilę ugniatamy i dzielimy na ok. dziesięć części. Każdą z nich rękoma rozpłaszczamy na płaski placek. Zawijamy w niego kulę z sera.
Ponownie rozpłaszczamy na płaski placuszek, tym razem z serem. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po kilka minut z każdej.

Smacznego.


27 komentarzy:

  1. Pysznie Ci wyszedł, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam na niego teraz ochotę... te sery w środku

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, już mam ochotę aby zjeść chociaż jeden.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym teraz zjadła :D o mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je kiedyś i bardzo przypadły mi do gustu, w sam raz na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. narobiłaś mi ochotę- dawno nie robiłam a bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiamy czaczapuri! ale pięknie Ci wyszło... jak ostatnio robiłam "zamkniete" to ser gdzieś mi wsiąkł w ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla seromianiaka ja znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczny i faktycznie, wygląda na to, że nie wymaga dużo pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis ja dla mnie jest nowość. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię chaczapuri i kilka razy robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czegos takiego jeszcze nie wiedzialam, pysznie wyglada.
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy, bardzo chętnie bym spróbowała, bo jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym z chęcią. Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawie wygląda, nigdy nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne widoki aż czuję ten zapach :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ pyszne danie. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam ...

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojeju co za widok!! Mam na to coś ochotę!

    OdpowiedzUsuń