wtorek, 4 października 2016

Tarta ze szpinakiem, tofu i fasolą

Cóż tu pisać ? smaczna i polecam :) Do tego bardzo łatwa do zrobienia.



Składniki na ciasto;
szklanka z czubkiem przesianej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól 1/3 łyżeczki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny

Margarynę siekamy z mąką nożem. Dodajemy resztę składników i ugniatamy ręcznie. Formujemy kulkę, owijamy ją we folię i umieszczamy w lodówce na 15 minut.

Farsz;
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 opakowanie tofu naturalnego
kilka łyżek fasoli czerwonej z puszki I
2 ząbki czosnku, masło 2 łyżki.
sól, pieprz.


Ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką. Za pomocą wałka przenosimy na formę do pieczenia.
Pieczemy 15 min w 170*C

W między czasie szpinak wrzucamy na patelnię. Dusimy na maśle z czosnkiem i przyprawami. 
Na koniec dodajemy pokrojone tofu i fasolkę.

Masę wykładamy na upieczone ciasto i zapiekamy w piekarniku około 20 min w 150*C.


14 komentarzy:

  1. Tarta ze szpinakiem jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na pyszną! Zjadłabym na kolację kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu pysznie zrobiłam tą tartę, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała ta tarta ze szpinakiem no i to tofu, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiała pysznie smakować z tofu i szpinakiem:) Malgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tofu i szpinak oczywiście mamy ale niestety na tartę nie mamy co liczyć (ten chol***y brak piekarnika) :P A tak pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. ze szpinakiem :) to już mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń