Składniki na ciasto;
szklanka z czubkiem przesianej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól 1/3 łyżeczki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
Margarynę siekamy z mąką nożem. Dodajemy resztę składników i ugniatamy ręcznie. Formujemy kulkę, owijamy ją we folię i umieszczamy w lodówce na 15 minut.
Farsz;
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 opakowanie tofu naturalnego
kilka łyżek fasoli czerwonej z puszki I
2 ząbki czosnku, masło 2 łyżki.
sól, pieprz.
Ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką. Za pomocą wałka przenosimy na formę do pieczenia.
Pieczemy 15 min w 170*C
W między czasie szpinak wrzucamy na patelnię. Dusimy na maśle z czosnkiem i przyprawami.
Na koniec dodajemy pokrojone tofu i fasolkę.
Masę wykładamy na upieczone ciasto i zapiekamy w piekarniku około 20 min w 150*C.
Smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńTarta ze szpinakiem jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszną! Zjadłabym na kolację kawałeczek!
OdpowiedzUsuńMałgosiu pysznie zrobiłam tą tartę, mniam :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńyummy! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ta tarta ze szpinakiem no i to tofu, mniam:-)
OdpowiedzUsuńjakie pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńMusiała pysznie smakować z tofu i szpinakiem:) Malgosiu.
OdpowiedzUsuńTofu i szpinak oczywiście mamy ale niestety na tartę nie mamy co liczyć (ten chol***y brak piekarnika) :P A tak pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńze szpinakiem :) to już mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuń