środa, 26 października 2016

zapiekana dynia hokkaido

Dynia to bogactwo zdrowia. Jest bogata w liczne witaminy, mikro- i makroelementy.Żywo żółty do pomarańczowego kolor miąższu dyni świadczy o bogactwie prowitaminy A – beta karotenu, który znamy z powszechnej marchewki. Oprócz prowitaminy A dynia zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, PP, uszczelniające naczynia wieńcowe, a także świetne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, oraz witaminę E – tak zwaną „witaminę młodości” i pogromcę wolnych rodników.

Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dynia jest termicznie ochładzająca do ciepłej, dynia hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) śledziony, trzustki oraz żołądka. Jej smak informacyjny to smak słodki. Nawilża jelito grube – dzięki temu przeciwdziała niektórym typom zaparcia. Jest krwiotwórcza – idealna przy palpitacjach i problemach ze snem.

Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam
Posypałam lekko cukrem, posypałam cynamonem i zmielonymi goździkami.
Podlałam lekko wodą.
Zapiekałam w naczyniu żaroodpornym 30 minut w 160*
Po upieczeniu obficie spryskałam sokiem z cytryny.

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pieczoną dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hokkaido to moja ulubiona dynia. Kolejny sposób na nią wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taka dynię:-) Świetny Pomysł na jej przygotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię hokkaido. Również zapiekam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekłam dyni , sama nie wiem czemu, muszę spróbować bo wygląda pysznie:) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię :) właśnie sobie wczoraj porcyjkę upiekłam :) i zaraz deser jakiś wykombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jeszcze nie jadłam w takiej formie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam smak pieczonej dyni, pysznie Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam zapiekaną dynię. Ty widzę ja robisz z cynamonem a ja używam tymianku. Akurat takie zestawienie smakowe najbardziej przypadło mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochamy dynię piec w piekarniku bo uwalnia swoją niesamowitą słodycz :) Najlepsza jest właśnie z cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Hokkaido, najsmaczniejsza z dyn. Narobilas mi checi :-)

    OdpowiedzUsuń