Dynia to bogactwo zdrowia. Jest bogata w liczne witaminy, mikro- i makroelementy.Żywo żółty do pomarańczowego kolor miąższu dyni świadczy o bogactwie prowitaminy A – beta karotenu, który znamy z powszechnej marchewki. Oprócz prowitaminy A dynia zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, PP, uszczelniające naczynia wieńcowe, a także świetne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, oraz witaminę E – tak zwaną „witaminę młodości” i pogromcę wolnych rodników.
Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dynia jest termicznie ochładzająca do ciepłej, dynia hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) śledziony, trzustki oraz żołądka. Jej smak informacyjny to smak słodki. Nawilża jelito grube – dzięki temu przeciwdziała niektórym typom zaparcia. Jest krwiotwórcza – idealna przy palpitacjach i problemach ze snem.
Bardzo lubię pieczoną dynię:)
OdpowiedzUsuńHokkaido to moja ulubiona dynia. Kolejny sposób na nią wart zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taka dynię:-) Świetny Pomysł na jej przygotowanie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna dynia i jaka zdrowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hokkaido. Również zapiekam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam dyni , sama nie wiem czemu, muszę spróbować bo wygląda pysznie:) pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :) właśnie sobie wczoraj porcyjkę upiekłam :) i zaraz deser jakiś wykombinuję :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie jadłam w takiej formie
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak pieczonej dyni, pysznie Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zapiekaną dynię. Ty widzę ja robisz z cynamonem a ja używam tymianku. Akurat takie zestawienie smakowe najbardziej przypadło mi do gustu.
OdpowiedzUsuńKochamy dynię piec w piekarniku bo uwalnia swoją niesamowitą słodycz :) Najlepsza jest właśnie z cynamonem :D
OdpowiedzUsuńHokkaido, najsmaczniejsza z dyn. Narobilas mi checi :-)
OdpowiedzUsuń