180 g mąki
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa;
2 budynie waniliowe małe bez cukru
4 łyżki cukru
mleko 1 litr (bez połowy szklanki)
3 jabłka, cynamon, łyżka żurawiny, starta skórka z 1/3 cytryny
Składniki na ciasto zagnieść.Owinąć w folię i dać do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podsypać lekko mąką. Rozwałkować na "koło". Wyłożyć na blachę przy pomocy wałka. Piec 15 minut w 160* C.
Gdy nasze ciasto się piecze, robimy budyń w/g przepisu na opakowaniu dodając cukier, żurawinę i startą skórkę z cytryny.
Jabłka kroimy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Kroimy w szachownicę układamy na budyniu i posypujemy cynamonem. Dociskamy.
Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20 minut w 170* C
Smacznego i polecam :)
Wspaniała tarta, bardzo apetyczna, szczególnie takie duże kawałki jabłek :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :)
Usuńmniam mniam mniam, fajny pomysł "na jabłka" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńAleż Małgosia musisz ta tartą,schrupalabym ją całą:).Kocurkowo:
OdpowiedzUsuńAleż Małgosia musisz ta tartą,schrupalabym ją całą:).Kocurkowo:
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu :)
UsuńUwielbiam budyń! A tutaj jeszcze jabłka z cynamonem! Same pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam ciasta z budyniem:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, tarta wygląda smakowicie i też musi tak smakować, przepisik wypróbuję. Cieplutkie pozdrowienia ❤
OdpowiedzUsuńMoniczko też gorąco pozdrawiam i dziękuję :)
UsuńCiekawe połączenie smaków :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smacznie wygląda ta tarta.:-) Napewno wypróbuję ten przepis:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu i polecam :)
UsuńNiesamowita! Bardzo jesteśmy ciekawe smaku a piekarnik zobaczymy dopiero za miesiąc :(
OdpowiedzUsuńte jabłuszka na wierzchu bardzo kuszą! :)
OdpowiedzUsuń