Bardzo smaczna do smarowania pieczywa, do deserów, naleśników i do jedzenia bezpośrednio łyżką :)) Wiele słyszałam o śliwkach smażonych z dodatkiem kakao. Dopóki sama nie zrobiłam, nie wierzyłam, że to może być takie dobre.
1 kg śliwek węgierek wypestkowanych
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
10 dkg kakao
Przygotowanie;
Śliwki kroimy drobno i smażymy. Gdy się podsmażą dodajemy szklankę cukru i cukry waniliowe. Ponownie smażymy 10 minut. Następnie dodajemy 10 dkg kakao i smażymy 20 minut.
Umieszczamy w czystych, wyparzonych słoiczkach.
A my właśnie nie do końca polubiłyśmy się z czekośliwką :) Wolimy powidła z dodatkiem przyprawy piernikowej lub cynamonu :)
OdpowiedzUsuńMniam po prostu uwielbiam jej smak :-)
OdpowiedzUsuńma tylko jedną wadę - uzależnia ;)
OdpowiedzUsuń