poniedziałek, 29 stycznia 2018

Kruche ciasto z budyniem, owocami i żelem dekoracyjnym


To moje kolejne testowanie produktu firmy Kandy, żelu  dekoracyjnego.
Nałożyłam go na świeże owoce, przez co ciasto wyglądało atrakcyjnie i kusząco :)
Żel jest słodki i ma smak morelowy. Wystarczy podgrzać go i rozprowadzić po owocach.


CIASTO Z BUDYNIEM I OWOCAMI






Składniki na ciasto;

1/2 kostki margaryny + mała łyżeczka
kopiata szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g. cukru waniliowego


Mąkę przesiać z proszkiem, dodać zimną margarynę i cukier waniliowy. Posiekać nożem, zagnieść ciasto, uformować kulkę i owinąć we folię. Umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąc, rozwałkować, ułożyć na dnie formy, nakłuć widelcem. Piec z obciążeniem około 20 minut w 150*.

 Piec z obciążeniem to znaczy; na surowym cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go grochem, kaszą .... czym nam wygodnie i co mamy do dyspozycji.

Masa budyniowa;

2 małe budynie waniliowe
1/2 litra mleka + 1/2 szklanki
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła


Budynie ugotować w mleku z cukrem. Naczynie przykryć workiem foliowym, aby nie powstał na wierzchu kożuch. Całkowicie wystudzić. Masło zmiksować i łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń.
Budyń wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto.


Wierzch udekorować surowymi owocami.

Smacznego.



14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne :)  Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takiego żelu, nawet nie miałam pojęcia, że taki produkt można kupić. Ciacho wygląda na bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho z owockami i budyniem <3 Idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho :) Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pysznie wygląda :) Bardzo fajna foremka :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń