poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Ciasteczka migdałowe z cukrem trzcinowym



CIASTECZKA Z CUKREM TRZCINOWYM


Smaczne ciasteczka posypane cukrem trzcinowym. W moim domu rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.

Składniki na 10 sztuk;

300 g. mąki
50 g. mąki migdałowej lub zmiksowanych migdałów bez skórki
2 jaja
125 g. masła
100 g. cukru trzcinowego
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suche składniki mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i wlewamy esencję. Mąkę przesiewamy przez sitko z proszkiem do pieczenia. 
Suche składniki czyli mąki, dodajemy stopniowo do mokrych. Mieszamy łyżką, następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Z ciasta formujemy kulę. owijamy we folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Posypać cukrem trzcinowym.
Piec 180* ok 15 minut lub do zarumienienia brzegów.


Dodatkowo;

cukier trzcinowy do posypania.

Smacznego.






14 komentarzy:

  1. Super, na pewno pyszne. Uwielbiam wypieki z migdałami :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności. I jakie proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste a efektowne :) już sobie wyobrażam, jak wspaniale smakują!
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie pewnie też zniknęłyby w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne do pochrupania przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń