wtorek, 16 sierpnia 2016

Przecier ogórkowy

Jak co roku czekam na koniec sezonu ogórkowego, po to aby kupić duże mięsiste ogóry.
Trę je ze skórką na grubych oczkach, dodaję jeszcze trzy rzeczy. Wynoszę w ciemne miejsce.
W zimie mam swoje przeciery na zupy. Były czasy, gdy kupowałam gotowe . Odkąd dostałam przepis od mojej koleżanki Tereni,  było to 6 lat temu. Nie wyobrażam sobie innego przecieru niż swój.

5 kilo ogórków
2 pęczki koperku zielonego
2 łyżki soli
czosnek, po ząbku do każdego słoiczka

Ogórki trzemy na grubych oczkach
Koperek siekamy
sypiemy solą
Wszystko mieszamy.

Do każdego słoiczka wrzucamy przekrojony ząbek czosnku.
Dodajemy przecier- nie do pełna.
Sok , który wytrącił się z masy też dodajemy do każdego słoiczka.



Słoiki zakręcamy.
Nie pasteryzujemy !
Od razu wynosimy w ciemne miejsce.

Z podanych składników wyszło 24 słoiczki.

Róbmy przetwory! 2016 Dzień polskiej żywności 2016

29 komentarzy:

  1. Super łatwy przepis, a powiedz mi Kochana, czy takie ogórki do mizerii mogą być bo u nas tylko takie:-)Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu bardzo dobre macie ogórki :) Takie na mizerię też mogą być.

      Usuń
    2. Super:-) Dziękuję Małgosiu.Jak zrobię dam znać :-)

      Usuń
  2. wspaniały przecier. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przecier, polecam , na zimę w sam raz :) pozdrawiam Cię kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I one się nie psują? Ukiszą się?

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, świetna sprawa na zimowy zapas <3 Koniecznie do słoików zrobić musimy ;) Pozdrawiamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuje sobie przepis :-) może spróbuję takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak swoje przetwory, najlepsze na świecie, sklepowe nigdy nie dorównają tym domowym

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze koniecznie wyprobowac, az czuje ich zapach. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł! Słoiczki na zimę obowiązkowo

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj odwiedziła mnie moja kochana babcia i przyniosła mi taki słoiczek z przecierem ogórkowym, super takie słoiczki. Cieplutko pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Ogórki wolę na surowo i nie robię z nich żadnych przetworów, jednak dla miłośników takich na pewno są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja na zupę kiszę końcówkę ogórków te duże, koślawe w dużym słoju i jak całkowicie ukisną ścieram i rozkładam w słoiczki.

    OdpowiedzUsuń
  13. We wpisie wymieniłaś szczypiorek, a tymczasem na zdjęciu widzę koperek ;)

    Dziękuję za udział w przetworowej ackji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. To bardzo ważny składnik.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bogata będzie ta Twoja spiżarnia zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To się dopiero nazywają zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. w tym roku byłam leniem, ale w nast drewutnia uginać sie bedzie pod ciężarem "zapasów" na zimę :)

    OdpowiedzUsuń