sobota, 4 lutego 2017

Ziemniaczane pyzy gumci

Bardzo smaczne, miękkie i delikatne pyzy z ziemniaków surowych i gotowanych. Przyprawy jakie dodałam podczas gotowania dały im niepowtarzalny smak. Nie są tak bardzo ziemniaczane w smaku, jak usłyszałam to raz od mojej córki. Można jeść same lub polane skwarkami. Polecam.



5 ugotowanych ziemniaków
5 surowych ziemniaków
sól do smaku
pieprz 1/2 łyżeczki
przyprawa gyros 1/2 łyżeczki
kminek 1/3 łyżeczki
przyprawa do sałatek w młynku 1/2 łyżeczki
1 łyżka masła
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ziemniaki ugotowane przeciśnij przez praskę. Surowe zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij w rękach ze soku.
Dodaj sól, pieprz, kaszę i mąkę.  Wymieszaj dokładnie rękami. Z ciasta utwórz nieduże kuleczki.
Gotuj w przyprawach i oliwce około 10 minut.


















Smacznego :)




Smaczne a nie tuczy

18 komentarzy:

  1. W kuchni warto używać filtrowanej wody. My mamy filtr redox fitaqua - woda z niego podnosi odporność oraz odkwasza organizm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale narobiłaś mi kochana smaku :-) zjadłabym teraz porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne Małgosiu, dawno ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwykły ziemniak, a ile daje możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i na pewno smacznie :) Przyprawa gyros i ziemniaki, muszę wypróbować takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie kluski. Jak jeszcze mieszkałam w Polsce to jadłam je bardzo często, a dziś, no prosze, całkowicie o nich zapomiałam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko, moja babcia takie robiła i jedliśmy w zupie dyniowej, niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. podrzuć porcyjkę bo na samą myśl zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Również podobne robię i je uwielbiam. U mnie koniecznie z cebulką podsmażoną. Niebo w buzi :)
    Ale mi smaku narobiłaś kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, moje ulubione pyzy :) Babcie bardzo lubią pyzy :)
    Pyzy smakowicie wyglądają na tym zdjęciu :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze je lubiłyśmy ale są dla za ciężkie na nasze żołądki :( Ale już wyobrażamy sobie ten smak ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachęciłaś mnie do zrobienia, bo daaaaawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń