sobota, 18 lutego 2017

Pomarańczowa panna cota

Bardzo smaczny deser. Polecam smakoszom pomarańczy. Jest orzeźwiający a jego przygotowanie potrwa chwilkę. Panna cota pochodzi z Włoch. Jest to gotowana śmietanka z sokami lub mlekiem i żelatyną.



















Składniki na trzy desery;

4 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki cukru zwykłego
250 ml. śmietanki 30 %
250 ml. soku Hortex

Dodatkowo do dekoracji ;
250 ml. soku Hortex
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka cukru

















Wykonanie deserków;

Do garnka wlewamy sok, śmietanę i cukier. Grzejemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
W miedzy czasie żelatynę zalewamy trzema łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Po tym czasie do pęczniejącej żelatyny wlewamy 1/3 szklanki wrzątku. Mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę należy wlać do masy śmietanowej z sokiem. Dokładnie mieszamy i wlewamy do specjalnych pojemniczków. Bardzo ważne jest aby żelatynę wlać do jeszcze dobrze ciepłej masy.

Galaretka z soku do dekoracji;

200 ml. soku grzejemy z łyżeczką cukru. Pamiętajmy, żeby nie zagotować.
2 łyżeczki żelatyny zalać dwoma łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia, czyli na około 5 minut. Po tym czasie dolać 1/3 szklanki wrzątku. Wymieszać. Wlać do ciepłego soku.

Galaretkę umieścić w naczyniu i schłodzić.
Kiedy juz dobrze stężeje, pokroić i udekorować deserki.


















5 komentarzy:

  1. Panna cota jest rewelacyjna! Uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj muszę wypróbować Twój przepis. Wyglądają wspaniale,aż chce się jesć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna cotta to mój ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coraz to fajne desery na tym blogu :) Ten blog to powinni czytać różni restauratorzy :)
    Odnośnie deseru, deser wygląda super :) Do panna cotta pasuje sos truskawkowy :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń