Składniki na ciasto.;
300 g. mąki
50 g. drożdży świeżych
mała łyżeczka cukru
duża płaska łyżka soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwki z oliwek
Na wierzch;
Całe opakowanie mrożonki Hortex
Kilka łyżek keczupu do posmarowania ciasta
4 pieczarki
kilka łyżek sera mozzarella do posypania
4 łyżki oliwki z oliwek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
sól do smaku
Wykonanie;
Wodę, mleko, drożdże i cukier należy wymieszać w plastykowej misce i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać ze solą do osobnego naczynia.
Po 15-tu minutach wlać zaczyn do mąki. Wymieszać najpierw drewniana łyżką a następnie ręcznie. Zagnieść ciasto. Jeżeli zajdzie potrzeba, można podsypać mąką.
Wyrabiać około 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykryć ściereczką.
Po godzinie ciasto krótko wyrobić i uformować kształt koła. Umieścić na blasze.
Posmarować keczupem.
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować warzywa.
Umieścić je na rozgrzanej patelni, podlać wodą i oliwką. Doprawić przyprawami. Gdy zmiękną, jeszcze ciepłe wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170* Piec 30 minut
Wygląda zachwycająco. Lubię pizzę na każdym spodzie. :-)
OdpowiedzUsuńJa wolę jednak cieńsze chrupiące ciasto i mało dodatków, ale jak to mówią o gustach się nie dyskutuje;-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej domowej pizzy:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
OdpowiedzUsuńMój mąż lubi takie grube spody, cienkim mówi...nie lubi się paprać :))
Domowa pizza zawsze najlepsza :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu super pizza Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że istnieje dzień pizzy. Twoja wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńTakie warzywne pizze na grubym, puszystym spodzie uwielbiam :) Szkoda, że nie mam ręki do drożdżowych wypieków :P
OdpowiedzUsuńSuper wyszło :))
OdpowiedzUsuńMy zawsze lubiłyśmy zapiekankę naszej mamy na grubym cieście więc Twoja wersja bardzo nam odpowiada :)
OdpowiedzUsuńJestem zwolennikiem grubego ciasta, ale reszta rodziny ma odwrotne zdanie.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona pizza to ta ZAWSZE na grubym spodzie :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń