Napar z niej ma działanie napotne, obniża temperaturę, działa wykrztuśnie czyli jest lekiem na przeziębienie. Ma także dobroczynny wpływ na pracę nerek i reguluje trawienie, działając lekko przeczyszczająco. Czarny bez to krzew, który może osiągnąć nawet do 10 m. wysokości. Owoce należy zbierać w sierpniu lub wrześniu. Obecna w tych małych i czarnych kuleczkach pektyna pozwala robić dżemy i powidła. Bogactwo witamin A,C,B i związków mineralnych.
Przy panującej obecnie aurze, która sprzyja zachorowaniom i przeziębieniom polecam wszelkie przetwory z czarnego bzu. Jakiś czas temu na sklepowych półkach pojawiła się prozdrowotna seria dżemów firmy Łowicz. Bez wahania kupiłam i wykorzystałam do śniadania.
Dżem nie jest bardzo słodki, jest lekko kwaskowaty jednak jest to bardzo przyjemny smak naturalnego soku z nasion, ma smak świeżych owoców.
kasza manna 300 g.
3 szklanki mleka
brązowy cukier 2 łyżeczki
cynamon zmielony 1 łyżeczka
szczypta soli
olej lniany 4 łyżki
dżem z czarnego bzu kilka łyżek
Wykonanie;
Kaszę wsypać do zimnego mleka, posolić, zamieszać i podgotować na małym ogniu do wrzenia.
Następnie masę wlać do małego naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 180* 30 minut.
Gotową kaszę przełożyć na talerzyki. Polać olejem, posypać cukrem i cynamonem. Na wierzch nałożyć dżem.
Smacznego :)
Nie ma czegoś takiego jak syta potrawa. SYTY może być człowiek po zjedzeniu SYCĄCEJ potrawy. Danie może być SYCĄCE ale nie syte :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy żałuję, że nie mogę po imieniu. Każdą uwagę przyjmuję i rozważe Twój komentarz. Miłego dnia :)
UsuńAnonimowy, nie ma co, komentarz wybitnie kulinarny... [sarkazmem ociekam] Jakby nie patrzeć, nie jest to blog na temat poprawnej polszczyzny, więc tematycznie trochę nie trafiłeś...
UsuńBardzo lubię przetwory z czarnego bzu. Ciekawy przepis i piękna prezentacja potrawy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKaszę na śniadanie to super pomysł. Świetnie wygląda z dodatkiem dżemu i na pewno też świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńManna na gęsto - ciekawe czy by mi posmakowała;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne śniadanie :-) z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, a ja tak dawno nie jadłam :-/
OdpowiedzUsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńSmaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJakże proste śniadanie, a jakie smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam manny, pycha! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie u mnie też strasznie dawno nie gościła :) będe sobie musiała ugotować :)
OdpowiedzUsuńLubię kaszę mannę :) Idealna do przyrządzenia różnych deserów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Manna to nasz przysmak z dzieciństwa i koniecznie z sokiem lub dżemem :) Właśnie u nas leci reklama tych dżemorów, co za wyczucie czasu :P
OdpowiedzUsuńLubuję się w grysiku i jadam takowy często właśnie na gęsto z domowym soczkiem malinowym :)
OdpowiedzUsuń