Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.
Czarna porzeczka redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi.
2 szklanki mleka
1 szklanka nektaru z czarnej porzeczki Hortex
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
4 płaskie łyżki cukru
3 żółtka
1 łyżka masła
2 szklanki mleka gotujemy z cukrami i masłem
żółtka , sok i mąke ziemniaczaną mieszamy w osobnym garnku.
Gdy mleko z dodatkami będzie wrzało wlewamy wymieszany sok z mąką i żółtkami. Gotujemy około 2 minuty na bardzo małym ogniu.
Małgosiu, ale pyszny budyń przygotowałaś. Super pomysł z tym sokiem. Skusiłabym się na taki:)
OdpowiedzUsuńMyyy pyszności :)
OdpowiedzUsuńSmakowity ten budyń :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny budyń. :-) Pysznie wygląda i zjadłabym z przyjemnością. :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł kochana, taki budyń musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńporzeczkowy budyń, mniam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny budyń, domowej roboty na pewno smakuje jeszcze lepiej, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Domowy budyń najlepszy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzarna porzeczka to był mój ulubiony owoc w dzieciństwie. Super pomysł z tym domowym budyniem :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za budyniem, ale tego bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńZ porzeczką nie gotowałam, ale brzoskwinią tak :)
OdpowiedzUsuńWygląda to pysznie, przygotuje taki moim córeczką :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, budynie na soku mają rewelacyjny smak
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy budyniu owocowego - zawsze czekoladowy lub waniliowy, ewentualnie śmietankowy :) Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym nektarem :) Swoją drogą Twój post przypomniał mi, że obiecałam córce budyń... ;)
OdpowiedzUsuńCzarna porzeczka jest bardzo zdrowa. Warto ją jeść, pić soki,... ale ja jej nie lubię :)
OdpowiedzUsuńTAkie najprostsze desery są najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńLuuuubie budyn zwłaszcza zimny a w takiej odslonie nie jadlam ale jestem pewna ze jest pyyyyszny Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co ma w sobie czarną porzeczkę! wspaniały deser:)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja uwielbiam budyń, szczególnie waniliowy z dodatkiem bananów :) Z czarnej porzeczki jeszcze nie jadłem i muszę kiedyś taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Mamy dżem z czarnych porzeczek i z chęcią jutro zrobimy sobie coś w rodzaju takiego pysznego budyniu <3
OdpowiedzUsuńLubię budyń:-)
OdpowiedzUsuńPodziwiam ogromnie budyń przygotowany od podstaw i to z tak intrygującym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuń