Doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru białek po tłustym czwartku. Ciasto jest miękkie, delikatne i puszyste. Przygotowanie go, zajmie chwilkę.
Składniki na formę o wymiarach 25/12 cm
10 białek
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 kopiatych łyżek mąki
4 łyżeczki oliwki
4 łyżki maku
3 łyżki skórki z pomarańczy
szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno.
W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami na kogel-mogel
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do masy z żółtek stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i białka, mieszając na najniższych obrotach.
Na końcu wsypujemy mak i skórkę z pomarańczy i mieszamy już tylko łyżką.
Piekłam na papierze do pieczenia. 25 minut w 150 *C z termoobiegiem i 20 minut w 100 * C z grzaniem od dołu. Nie wyjmowałam od razu z pieca. Należy jeszcze potrzymać około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego.
W sam raz do kawy 😋
OdpowiedzUsuńW sam raz do kawy 😋
OdpowiedzUsuńta skórką pomarańczowa pasuje tutaj idealnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie 😍
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda na takie puszyste i lekkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPysznie Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńNie testowaliśmy się, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieguska :) Przede wszystkim te ciasto jest proste i szybkie do przygotowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Ale super piegusek! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny piegusek ! Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję wszystkim za pozostawiony komentarz :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie ciasto:)
OdpowiedzUsuńChętnie skubłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny :) Te kropeczki są urocze!
OdpowiedzUsuńSympatyczny ten piegusek:-)
OdpowiedzUsuńEkonomiczny sposób na ciasto - u mnie też jego wersja często gości gdy mam nadmiar białek po wypiekach :)
OdpowiedzUsuń