Składniki na ciasto;
1/2 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki + do podsypania
1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki zagniatamy ze sobą. Gdy całkowicie połączą się, zawijamy we folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie.
Tworzymy wzorek jak na zdjęciu. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia oddychało.
1 budyń waniliowy gotujemy jak w przepisie na opakowaniu. Pamiętając, aby użyć o 1/2 szklanki mniej mleka.
Garnek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
1/3 kostki miękkiego masła miksujemy na puch, dodając łyżka po łyżce zimny budyń.
Tak przygotowaną masą dekorujemy ciasto. Układamy pokrojone figi.
ależ on piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale pysznie wygląda:)_
OdpowiedzUsuń\świetnie wygląda ten kant :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakował wybornie :) Cały mazurek, nie tylko kant ;)
Bardzo oryginalny!
OdpowiedzUsuńFigi lubię, ale mazurka z nimi jeszcze nie jadłam. Bardzo podoba mi się Twój mazurek i chętnie wypróbuję :) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńTa zaplatanka na brzegach jest super!
OdpowiedzUsuńAleż on pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie takie ciasto byłoby zbyt maślane, ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda Twój mazurek :)
OdpowiedzUsuńPiękny <3 :D
OdpowiedzUsuńPochodzę z gór i mazurka na święta nigdy nie jadłam, u nas są babki wielkanocne , serniki i makowce.Chętnie wypróbuję Twój przepis , figi uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńale cudo !
OdpowiedzUsuńCudowny mazurek <3
OdpowiedzUsuńSuper mazurek http://moje-wyroby.blog.pl/ pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek :)
OdpowiedzUsuńU mnie na Święta się nie piecze mazurków, ale ten prezentuje się pięknie :)
OdpowiedzUsuńale pięknie zapleciony!
OdpowiedzUsuńAle fajny wypiek!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńEfektowny i smakowity :) Super propozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńInteresujące podanie ;D Wygląda niebanalnie i bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda :) Mazurek przepiękny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk