czwartek, 31 stycznia 2019

Ciasto z masą budyniową



CIASTO Z MASĄ BUDYNIOWĄ




Ciasto jest mało skomplikowane i smaczne. Lubię kremy budyniowe i karpatkę. Lecz po dwukrotnym jej pieczeniu, kiedy z ciasta nie powstały fale, zrezygnowałam z nich.
Zamiast sławnych fal piekę biszkopt. Krem został, lubię go i często robię, dodając do różnych innych ciast.

przygotuj formę 24/20

Składniki na biszkopt;

3 jaja
1/2 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru

Białka zmiksować na sztywno z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, na koniec przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec 15 minut w 160*

Masa budyniowa;

3 szklanki mleka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki ekstraktu z wanilii
5 kopiatych łyżek skrobi kukurydzianej(nie mylić z mąką)
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami i wanilią.
 Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, skrobią i mąką. Mleko z makami i żółtkami wlać na gotujące mleko z cukrem. Wyjdzie budyń. Garnek nakryć folią i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Kostkę masła zmiksować i dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Na wierzch pookładać krakersy.

Smacznego




20 komentarzy:

  1. Dla mnie to pychota bo uwielbiam budyń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto :) Też uwielbiam kremy budyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog, świetne przepisy, każdy może znaleźć coś dla siebie. Pozwolisz, że dodam do ulubionych? W tym roku postanowiłam odmienić nieco moje codzienne menu, więc będę chętnie tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności zrobiłaś. Skuszę się i zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie musi smakować to połączenie z krakersem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jakie wspaniałe ciasto. Częstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszne. Lubię takie połączenie słodko-słone :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochamy ciasta z budyniem :D W pracy robię je baaardzo często bo z ciast schodzi najszybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ bym zjadła to pyszne ciasto.. Chociaż kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne Małgosiu, oj jak ja lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń