czwartek, 30 listopada 2017

Mięsne kuleczki w pikantnym sosie






MIĘSNE KULECZKI W PIKANTNYM SOSIE





 1/2 kg. mięsa wołowo- wieprzowego
3 surowe białka
4 ząbki czosnku
średnia cebula
sól do smaku
pieprz
3 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej
olej do smażenia

Mięso zmielić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i czosnkiem, dodać białka i przyprawy. Wymieszać. Wsypać bułkę tartą. Uformować kuleczki i usmażyć je na oleju.

Sos;

Puszka czerwonej fasoli
200 ml. soku pomidorowego
2 pełne łyżki ketchupu Kotlin z piekła rodem
 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
majeranek
olej do smażenia
ser żółty do posypania


Podsmażone mięsne kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wsypać odsączoną  fasolę. Sos pomidorowy wymieszać z przyprawami i keczupem. Zalać nim mięso. Posypać startym serem. Piec około 25 minut w 180*


#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen 





11 komentarzy:

  1. Lubię takie rzeczy, a Twoje danie jest pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam szczypiorek i mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pikantny sos to niekoniecznie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglada !!!!
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pikantne dania, no i mięso oczywiście :) Dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na obiad dość często są podobne kuleczki, tyle że w wersji mniej pikantnej i bez fasoli. Dla amatorów ostrych dań to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pikantny sosik nie dla mnie, ale kuleczki jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł:) Trzeba wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie wygląda apetycznie ale nie dla mnie takie ostrości. Ja robię takie kulki w sosie grzybowym. Ostatnio idę na łatwiznę i używam koncentratu grzybowego w butelce od Krakusa. Sos robi się naprawdę szybko a smakuje tak samo jak z mrożonych grzybów. Dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń