Ciasto zrobiłam w sposób kafelkowy w formie keksówce. Bardzo łatwo można odrywać gotowe kawałki. Lubię drożdżówki, jednak od pewnego czasu ich nie robiłam. Miałam drobne problemy ortopedyczne, które należą już na szczęście do przeszłości. A że jestem tradycjonalistką i wygniatam ciasto ręcznie, odważyłam się je wreszcie zrobić. Razem z koleżankami piekłyśmy słodkie drożdżowe smakołyki.
DROŻDŻOWE Z CHAŁWĄ
550 g. mąki pszennej
60 g. cukru
10 g. suchych drożdzy
75 g. roztopionego masła
250 ml. mleka
2 jaja
100 gram pokruszonej chałwy.
Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, letnie mleko oraz jajka. Na początku ciasto wymieszać szpatułką. Następnie czynność wyrabiania, kontynuować ręcznie.
Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewać stopniowo roztopione masło. Ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie chwilę wyrobić i rozwałkować ciasto na prostokąt. 40 x 50 cm.
Kroić nożem wzdłuż krótszego boku na prostokąty.
Mnie wyszło siedem prostokątów.
Każdy posypać pokruszoną chałwą.
Złożyć na pół i układać na sztorc w wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Formę włożyć do letniego piekarnika. Nastawić do temp. 180*C.
Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę, zaczynamy odliczać pół godziny. Tyle ma się piec. Zalecam ustawić grzanie ''dół'' bez termoobiegu.
Drożdżowe słodkości piekłam z;
Grunt To Przepis
Moje Kucharzenie
Kuchenne Zapiski Edyty
Dorcia w Kuchni
Życie Zaczyna Się w Kuchni
Jak chałwa coś dla mnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę. Mniam.
OdpowiedzUsuńTo ciasto z chałwą musi być pyszne Małgosiu! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakie puchate :)
OdpowiedzUsuńZa chałwą nie przepadam, jednak pomysł aby wykorzystać ją właśnie w ten sposób uważam za ciekawy i fajny :) Gdybym robila takie ciasto do chałwy dodałabym jeszcze kakao ;)
Uwielbiam chałwę w cieście! Podoba mi się też ten pomysł na składanie ciasta z kawałków ;) Dzięki Kochana za udział we wspólnej akcji Rośnie jak na drożdżach i zapraszam także za tydzień :*
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie drożdżowce. W sobotę również piekłam, ale z serem i żurawiną:)
OdpowiedzUsuńOno musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo zachęciłaś:))ciekawi mnie ten przepis:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńwow, z chałwą nigdy nie łączyłąm drożdżowego :) a ją ueiwlbiam! super propozycja :)
OdpowiedzUsuńciekawe i bardzo smakowite połączenie:)
OdpowiedzUsuńWygląd bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńwyglada cudownie i napewno tez tak smakuje
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis.
Pozdrawiam
Pyszny duet ciasta drożdżowego i chałwy, prezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńJadłam drożdżówki z wieloma rodzajami nadzienia, ale z chałwą jeszcze nie. Jak widać, w kuchni można połączyć ze sobą (prawie) wszystko :)
OdpowiedzUsuńGratuluję świetnego pomysłu :)
Puchate u smakowite to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPamiętam że zawsze u mojej babci jadłam drożdżowe pyszne ciasto - dawno takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków. Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńJak z chałwą, to poproszę podwójną kromeczkę ;)
OdpowiedzUsuńZ chałwą musi być pysznie.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńale pomysłowa dziewczyna z ciebie, na pomysł z chałwą nie wpadłabym;) super! Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuńOh das sieht aber wirklich sehr lecker aus. Da bekomme ich gleich Appetit...
OdpowiedzUsuńMorgen gibt es bei mir auch einen Quark - Hefekuchen, ich freue mich schon drauf.
Schön, dass ich Dich hier gefunden habe. Ich werde Dich wieder besuchen.
Liebe Grüße von der Insel Rügen, Mandy
Pychotka!!! A chałwę uwielbiam:))Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki pod każdą postacią ❤ a z chałwą musi być mega pyszna:)
OdpowiedzUsuńWczoraj mamusia upiekła nam ciasto drożdżowe i jedząc powróciły cudne wspomnienia. Z chałwą też mamy ciekawe chwile do wspominania więc następnym razem trzeba je połączyć :P
OdpowiedzUsuńKocham ciasto drożdżowe. Nigdy nie robiłam z chałwą. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Te ciasto z pewnością musiało pysznie smakować :) Ja bardzo lubię ciasto drożdżowe, ale z chałwą jeszcze nie jadłem :) Sam jestem ciekaw, jak takie ciasto smakuje :) Muszę kiedyś spróbować zrobić takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Lubię chałwę, ale w takiej formie nie jadłam i nie sądziłam, że możnaby połączyć ja z ciastem drożdżowym 😃
OdpowiedzUsuń