piątek, 2 marca 2018

Jajka- jeść czy nie jeść ?


Odnośnie jaj przez wieki krążyły mity.
Historia wzlotów i upadków ich popularności sięga, aż do czasów średniowiecza.
Uznawano, że jaja są zdrowe.
Jednak rozwijająca się świadomość społeczeństwa, odnośnie zdrowia rośnie. W latach 70-tych dwudziestego wieku, społeczeństwo sparaliżowała wieść o wysokiej zawartości cholesterolu w żółtku.
W obecnym czasie zmieniono nieco poglądy. Okazało się bowiem, że większy związek z miażdżycą  ma dostarczenie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu.
Jednak nie upoważnia nas to do jedzenia jaj bez umiaru.

WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJ

Białko jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm.
Jaja to źródło witamin A,D,E,K,B oraz składników mineralnych.
W żółtku jest beta-karoten i luteina, która poprawia widzenie.

Tygodniowy limit jedzonych przez nas jajek, jest to kwestia omawiana do dzisiaj.
Na ten temat wypowiada się;

WHO- 10 na tydzień
Dietetycy- 4-5 na tydzień
Instytucje badawcze- 1-2 dziennie

Natomiast co do chorych na cukrzycę, zwiększony poziom cholesterolu oraz mających problemy z układem krążenia, wszyscy są jednego zdania. Można spożywać 1-2 jaj tygodniowo.


12 komentarzy:

  1. oczywiście, że jeść! tolerancja jaj i cholesterolu LDL zależy też od pozostałej częsci naszej diety. Zawsze te wszystkie głupie mity sprawiały, że mi się scyzoryk w kieszeni otwierał. I tumaczę to każdemu pacjentowi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeść! :D Uwielbiam jaka, bo są pyszne i są świetnym źródłem białka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak tak i ja dlatego spożywam tyle, na ile mam ochotę :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jem jajka najczęściej w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przesadzam, choć bardzo lubię. Jako dziecko jadłam ich bardzo dużo, szczególnie w postaci jajecznicy lub kogla mogla. Dziś nie byłabym w stanie przełknąć surowego jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ktoś lubi i jemu nie szkodzą, to niech je. Wszystko w nadmiarze szkodzi nawet to co jest uważane za bardzo zdrowe :) Grunt to umiar ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny post:) , myślę,że wszystko jest dobre , oczywiście z umiarem

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak najbardziej jajka warto jeść :) Mamy to szczęście, że jadamy od kur rodziców i babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. W zdaniu "Okazało się bowiem, że większy związek z miażdżycą ma dostarczenie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu" wkradł się błąd :) Tutaj powinno być tłuszcze nasycone, a nie nienasycone, bo one są niezbędne dla naszego zdrowia, gdzie wg norm żywieniowych powinny dostarczyć ok. 20-30% tłuszczy nienasyconych (NNKT) i nie więcej niż 10% tłuszczy nasyconych Po za tym duża ilość cholesterolu LDL także jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, nie mniej jednak cholesterol jest niezbędny dla naszego organizmu. Ponadto jajka zawierają lecytynę i cholinę, więc warto spożywać jajka. Same spożywanie jajek nie ma wpływu na podwyższenie cholesterolu LDL, tylko nasz sposób odżywiania.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  10. myślę że każdy ma swoje preferencje- nie wyobrażam sobie diety bez nich, ale też nie przepadam za jajecznicą czy na twardo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak tak i ja dlatego spożywam tyle, na ile mam ochotę :)
    สมัคร D2BET

    OdpowiedzUsuń