piątek, 2 marca 2018
Jajka- jeść czy nie jeść ?
Odnośnie jaj przez wieki krążyły mity.
Historia wzlotów i upadków ich popularności sięga, aż do czasów średniowiecza.
Uznawano, że jaja są zdrowe.
Jednak rozwijająca się świadomość społeczeństwa, odnośnie zdrowia rośnie. W latach 70-tych dwudziestego wieku, społeczeństwo sparaliżowała wieść o wysokiej zawartości cholesterolu w żółtku.
W obecnym czasie zmieniono nieco poglądy. Okazało się bowiem, że większy związek z miażdżycą ma dostarczenie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu.
Jednak nie upoważnia nas to do jedzenia jaj bez umiaru.
WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJ
Białko jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm.
Jaja to źródło witamin A,D,E,K,B oraz składników mineralnych.
W żółtku jest beta-karoten i luteina, która poprawia widzenie.
Tygodniowy limit jedzonych przez nas jajek, jest to kwestia omawiana do dzisiaj.
Na ten temat wypowiada się;
WHO- 10 na tydzień
Dietetycy- 4-5 na tydzień
Instytucje badawcze- 1-2 dziennie
Natomiast co do chorych na cukrzycę, zwiększony poziom cholesterolu oraz mających problemy z układem krążenia, wszyscy są jednego zdania. Można spożywać 1-2 jaj tygodniowo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oczywiście, że jeść! tolerancja jaj i cholesterolu LDL zależy też od pozostałej częsci naszej diety. Zawsze te wszystkie głupie mity sprawiały, że mi się scyzoryk w kieszeni otwierał. I tumaczę to każdemu pacjentowi...
OdpowiedzUsuńMasz zupełną rację 😆
UsuńJeść! :D Uwielbiam jaka, bo są pyszne i są świetnym źródłem białka :)
OdpowiedzUsuńTak tak i ja dlatego spożywam tyle, na ile mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Ja jem jajka najczęściej w weekend.
OdpowiedzUsuńNie przesadzam, choć bardzo lubię. Jako dziecko jadłam ich bardzo dużo, szczególnie w postaci jajecznicy lub kogla mogla. Dziś nie byłabym w stanie przełknąć surowego jajka:)
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi i jemu nie szkodzą, to niech je. Wszystko w nadmiarze szkodzi nawet to co jest uważane za bardzo zdrowe :) Grunt to umiar ;)
OdpowiedzUsuńfajny post:) , myślę,że wszystko jest dobre , oczywiście z umiarem
OdpowiedzUsuńJak najbardziej jajka warto jeść :) Mamy to szczęście, że jadamy od kur rodziców i babci ;)
OdpowiedzUsuńW zdaniu "Okazało się bowiem, że większy związek z miażdżycą ma dostarczenie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu" wkradł się błąd :) Tutaj powinno być tłuszcze nasycone, a nie nienasycone, bo one są niezbędne dla naszego zdrowia, gdzie wg norm żywieniowych powinny dostarczyć ok. 20-30% tłuszczy nienasyconych (NNKT) i nie więcej niż 10% tłuszczy nasyconych Po za tym duża ilość cholesterolu LDL także jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, nie mniej jednak cholesterol jest niezbędny dla naszego organizmu. Ponadto jajka zawierają lecytynę i cholinę, więc warto spożywać jajka. Same spożywanie jajek nie ma wpływu na podwyższenie cholesterolu LDL, tylko nasz sposób odżywiania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
myślę że każdy ma swoje preferencje- nie wyobrażam sobie diety bez nich, ale też nie przepadam za jajecznicą czy na twardo:)
OdpowiedzUsuńTak tak i ja dlatego spożywam tyle, na ile mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńสมัคร D2BET