Ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych. Lubię je robić i zajadać. Wbrew pozorom, nie są pracochłonne, zawsze wychodzą a podczas pieczenia pachnie w całym domu.
Tym razem zrobiłam okrągłe drożdżówki z budyniem waniliowym i ananasem.
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I ANANASEM
Z podanych składników na ciasto drożdżowe, wyjdzie 12 dużych okrągłych drożdżówek.
540 g. maki pszennej
60 g. cukru
25 g. świeżych drożdży
250 ml mleka
1 duże jajko
70 g. masła
Cukier rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Wkruszyć drożdże i dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i odstawić.
Wyrośnięty zaczyn wlać do przesianej mąki, wbić jajko. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Pod koniec wyrabiania, stopniowo wlewać chłodne, roztopione masło.
Gdy ciasto wchłonie masło, kończymy ugniatanie.
Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
Trwa to zazwyczaj 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie lekko odparowujemy ciasto. Dzielimy na dwanaście równych kawałków.
Za pomocą wałka tworzymy okręgi. W środku każdego, dnem szklanki robimy wgłębienia.
W środek wgłębień kładziemy budyń i ananasa.
Pieczemy 20 minut w 160* C- grzanie dół bez termoobiegu.
Domowy budyń
3 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią.
4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru, jeżeli damy cukier waniliowy, redukujemy do dwóch łyżek cukru.
płaska łyżka masła
Dodatkowo 1/4 świeżego ananasa
2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrami. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Do gotującego mleka, należy wlać rozrobione składniki. Gotować dwie minuty, mieszając.
Małgosiu jakie pyszne drożdżówki aż kuszą, żeby je zrobić.Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńMałgosiu to ja się już częstuje pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńOstatnio ciasto drożdżowe "drepcze" za mną codziennie. Całkiem niedawno piekłam drożdżowy warkocz z serem i żurawiną, wczoraj pożarłam 2 ogromne pączki z budyniem, a Ty dziś kusisz cudownymi drożdżówkami:)
OdpowiedzUsuńAle pychota. Ale mam ochotę na takie specjały.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:)) Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńOch jak zapachniało drożdżówkami.
OdpowiedzUsuńTeż je lubię robić i jeść.
Miłego tygodnia, Gosiu:)
jak mocno nadziane <3 <3
OdpowiedzUsuńChyba w tym tygodniu także skuszę się na coś drożdżowego, bo zalegają świeże drożdże w lodówce :)
Też lubię ciasta drożdżowe a taką drożdżówkę z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOoo...mniam, mniam, wspaniale wyglądają, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że ananas to świetny dodatek. Słodycz budyniu przełamana ananasem - bardzo dobre połączenie i jakie smaczne ;)
OdpowiedzUsuńDomowa drożdzówka smakuje jak drożdżówka - takim nic nie dorówna ;)
OdpowiedzUsuńBiorę je w ciemno<3
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówy są najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki pod każdą postacią :) Twoje są tak apetyczne że aż ślinka cieknie ❤
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za budyniem, ale poza tym wyglądają zachęcająco.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem ale będę musiała wyprobowac
Wspaniałe <3 Bardzo lubię drożdżówki z budyniem, dodatek ananasa na pewno dodaje cudownego smaku :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! ostatnio za mną chodził ten smak i nawet chciałam kupić;) drożdżówkę z budyniem. Tak kupić, nie piec - bo zjadłabym za wiele. Są zbyt smaczne :)
OdpowiedzUsuńi budyń i ananas, pycha ;)
OdpowiedzUsuńJejku, uwielbiam takie blogi na temat gotowania i tym podobne. Świetny przepis, uwielbiam takie rzeczy, na pewno kiedyś skoszstuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/03/oskarzyciel-domniemanie-niewinnosci.html
Dodaję bloga do obserwowanych.
Ojej, ale smakowicie wyglądają, aż mi drożdżówką zapachniało :)
OdpowiedzUsuńKuszące drożdżówki,wszystko moje ulubione składniki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodatkiem ananasa. Koniecznie muszę wypróbować, bo zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDawno już takich drożdżówek nie jadłem ;) Musze kiedyś zrobić sobie takie drożdżówki z budyniem. Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Bardzo kuszące te krążki drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń