niedziela, 4 marca 2018

Francuska strucla z białą kiełbasą


Przepis polecam na zbliżające się święta Wielkanocne. Można zajadać z barszczem lub żurkiem, oraz samo, jako przekąska. Przygotowanie nie pochłania dużo czasu.
Ciasto jest pyszne i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Przepis pochodzi z moich ostatnich warsztatów, w których uczestniczyłam w Akademii Smaku Sokołów.


FRANCUSKA STRUCLA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ






Opakowanie ciasta francuskiego
3 cebule
5 białych kiełbas 
1 jajko do smarowania
olej do smażenia
1/2 szklanki piwa (nie musi być), jednak polecam.-do podlania smażonej kiełbasy

Przyprawy;

majeranek 1 łyżka
świeży rozmaryn
pieprz czosnkowy i czarny po 1/3 łyżeczki
papryka czerwona słodka 1 łyżeczka
koperek suszony i duża łyżka
sól do smaku






Wykonanie;

Kiełbaski obrać z błonki, pokroić w półksiężyce. Cebule również obrać i pokroić w piórka.
Kiełbaski smażymy z cebulą na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Smażymy do miękkości, następnie odstawiamy aby ostygło.

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Jedną część nacinamy. Brzegi jednego nie pociętego kawałka, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Nakładamy farsz i przykrywamy pociętym kawałkiem ciasta.
Wierzch smarujemy jajkiem.

Pieczemy ok. 20 minut w 180*C










17 komentarzy:

  1. Super, bardzo lubię ciasto francuskie, a z takim intrygującym nadzieniem musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste składniki i mamy obiad i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie kiedyś wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, na pewno nie będę czekać do Wielkanocy! Wygląda wspaniale. Przygotuję za tydzień na imieninowe spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie się zapowiada. koniecznie z zupą do popicia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie:)))aż ślinka cieknie:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Użyłabym może farszu z ciecierzycy i jakiś dodatków, na pewno też byłoby smaczne. Twoja strucla wygląda b.apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie to zrobiłaś. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu wspaniała propozycja :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste składniki i mamy obiad i nie tylko :)

    สมัคร D2BET

    OdpowiedzUsuń
  11. super ! idealna przekąska na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie :) Prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe, nam ciasto francuskie najbardziej smakuje na słodko :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie przekąski z ciasta francuskiego :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń