Przepis polecam na zbliżające się święta Wielkanocne. Można zajadać z barszczem lub żurkiem, oraz samo, jako przekąska. Przygotowanie nie pochłania dużo czasu.
Ciasto jest pyszne i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Przepis pochodzi z moich ostatnich warsztatów, w których uczestniczyłam w Akademii Smaku Sokołów.
FRANCUSKA STRUCLA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Opakowanie ciasta francuskiego
3 cebule
5 białych kiełbas
1 jajko do smarowania
olej do smażenia
1/2 szklanki piwa (nie musi być), jednak polecam.-do podlania smażonej kiełbasy
Przyprawy;
majeranek 1 łyżka
świeży rozmaryn
pieprz czosnkowy i czarny po 1/3 łyżeczki
papryka czerwona słodka 1 łyżeczka
koperek suszony i duża łyżka
sól do smaku
Wykonanie;
Kiełbaski obrać z błonki, pokroić w półksiężyce. Cebule również obrać i pokroić w piórka.
Kiełbaski smażymy z cebulą na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy.
Smażymy do miękkości, następnie odstawiamy aby ostygło.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Jedną część nacinamy. Brzegi jednego nie pociętego kawałka, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Nakładamy farsz i przykrywamy pociętym kawałkiem ciasta.
Wierzch smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok. 20 minut w 180*C
Mniam. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniałosci
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię ciasto francuskie, a z takim intrygującym nadzieniem musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńProste składniki i mamy obiad i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńChętnie kiedyś wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, na pewno nie będę czekać do Wielkanocy! Wygląda wspaniale. Przygotuję za tydzień na imieninowe spotkanie:)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada. koniecznie z zupą do popicia! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie:)))aż ślinka cieknie:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUżyłabym może farszu z ciecierzycy i jakiś dodatków, na pewno też byłoby smaczne. Twoja strucla wygląda b.apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCiekawie to zrobiłaś. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniała propozycja :) mniam :)
OdpowiedzUsuńProste składniki i mamy obiad i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńสมัคร D2BET
super ! idealna przekąska na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńFajnie :) Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, nam ciasto francuskie najbardziej smakuje na słodko :P
OdpowiedzUsuńCiekawa tarta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przekąski z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk