niedziela, 11 marca 2018

Warsztaty z Firmą Sokołów


Dnia 01.03 2018 roku uczestniczyłam w warsztatach Akademii Smaku Sokołów. Był to kolejny dzień, w którym panowały siarczyste mrozy. Pomimo panującej -20 *C temperatury, jechałam z ogromną radością. Marka produktów z logo Sokołów, należy do najczęściej kupowanych przeze mnie. Są one bez konserwantów i najbardziej ze wszystkich smakują moim domownikom. Po przyjeździe na miejsce czyli do dworku w Woli Suchożebrskiej, wysłuchaliśmy ciekawego wykładu pana dr. Michał Choptiany. Przedstawił nam wędrówkę w czasie i wyznaczanie daty Wielkanocy.






Po wykładach udaliśmy się do kuchni, w celu przygotowania potraw.
Świąteczne menu przygotował Dominik Moskalenko. Pan Dominik jest prawdziwym fachowcem w kuchni, wykazuje się pełnym profesjonalizmem. Miło z nim gotować.































Dziękuję Pani Agnieszce za zaproszenie.






Schab Naturrino nadziewany z sosem tatarskim z tuńczykiem
Doskonała przystawka na zimno


Czas przygotowania 15-20 minut                                                             porcja dla 4-5 osób


Składniki:
  • Schab Naturrino 300 g (pieczony lub wędzony)
  • Tuńczyk 120 g
  • Cebula 2 szt.
  • Ogórki konserwowe 7-8 szt.
  • Kapary w zalewie - mały słoik
  • Majonez - mały słoik
  • Natka pietruszki 2 pęczki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz







Biała kiełbasa Naturrino, duszona cebula i biały tłusty ser pieczone w cieście francuskim

Czas przygotowania 45 minut                                                                      porcja dla 4 -5 osób

Składniki:
  • Ciasto francuskie 1 op.
  • Biała kiełbasa Naturrino 1 op.
  • Cebula biała 4-5 szt.
  • Biały ser twarogowy tłusty 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 50 g
  • Świeży tymianek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz



Necówka pieczona w boczku surowo wędzonym
Czas przygotowania 2 godziny                                                                      porcja dla 6 osób

Składniki:
  • Polędwica wieprzowa 1 szt., ok. 0,5 kg
  • Mięso mielone 600 g
  • Boczek surowo wędzony 2 op.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tymianek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz  





Rolada z bawety, duszona w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Czas przygotowania ok. 2-2,5 godziny                                                               porcja dla 4-5 osób
Składniki:
  • Bavete Uczta Qulinarna – 1 szt.
  • Boczek surowo wędzony 1 op.
  • Pieczarki lub boczniaki ok. 200 g
  • Włoszczyzna 1 op.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Świeży posiekany tymianek 5 g
  • Masło 50 g
  • Musztarda ziarnista 50 g
  • Sosu pieczeniowy 200 ml
  • Sól, świeżo mielony pieprz




Po przygotowaniu pysznych dań, udaliśmy się na wspólny posiłek.




11 komentarzy:

  1. Gratuluję świetnej przygody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Małgosiu, że mogłaś uczestniczyć w ciekawych warsztatach i wspaniałym miejscu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ smakowitości dzisiaj u Ciebie:) zapisuję do wypróbowania, bo na warsztaty nie mam szans:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne warsztaty i piękne zdjęcia potraw:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno takie warsztaty to cudowne doświadczenie :) Świetne zdjęcia i smakowite potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dziwię się, że jechałaś z taką radością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe doświadczenie:))gratuluję:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cieknie, takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne te warsztaty kulinarne :) Zrobiliście dużo ciekawych, a zarazem smacznych potrawy :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe przepisy, a i warsztaty niezmiernie ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Udana impreza i jakie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń