Dnia 01.03 2018 roku uczestniczyłam w warsztatach Akademii Smaku Sokołów. Był to kolejny dzień, w którym panowały siarczyste mrozy. Pomimo panującej -20 *C temperatury, jechałam z ogromną radością. Marka produktów z logo Sokołów, należy do najczęściej kupowanych przeze mnie. Są one bez konserwantów i najbardziej ze wszystkich smakują moim domownikom. Po przyjeździe na miejsce czyli do dworku w Woli Suchożebrskiej, wysłuchaliśmy ciekawego wykładu pana dr. Michał Choptiany. Przedstawił nam wędrówkę w czasie i wyznaczanie daty Wielkanocy.
Po wykładach udaliśmy się do kuchni, w celu przygotowania potraw.
Świąteczne menu przygotował Dominik Moskalenko. Pan Dominik jest prawdziwym fachowcem w kuchni, wykazuje się pełnym profesjonalizmem. Miło z nim gotować.
Dziękuję Pani Agnieszce za zaproszenie.
Schab Naturrino nadziewany z sosem tatarskim z tuńczykiem
Doskonała przystawka na zimno
Czas przygotowania 15-20 minut porcja dla 4-5 osób
Składniki:
- Schab Naturrino 300 g (pieczony lub wędzony)
- Tuńczyk 120 g
- Cebula 2 szt.
- Ogórki konserwowe 7-8 szt.
- Kapary w zalewie - mały słoik
- Majonez - mały słoik
- Natka pietruszki 2 pęczki
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Biała kiełbasa Naturrino, duszona cebula i biały tłusty ser pieczone w cieście francuskim
Czas przygotowania 45 minut porcja dla 4 -5 osób
Składniki:
- Ciasto francuskie 1 op.
- Biała kiełbasa Naturrino 1 op.
- Cebula biała 4-5 szt.
- Biały ser twarogowy tłusty 100 g
- Jajko 1 szt.
- Masło 50 g
- Świeży tymianek
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Necówka pieczona w boczku surowo wędzonym
Czas przygotowania 2 godziny porcja dla 6 osób
Składniki:
- Polędwica wieprzowa 1 szt., ok. 0,5 kg
- Mięso mielone 600 g
- Boczek surowo wędzony 2 op.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Tymianek
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Rolada z bawety, duszona w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami
Czas przygotowania ok. 2-2,5 godziny porcja dla 4-5 osób
Składniki:
- Bavete Uczta Qulinarna – 1 szt.
- Boczek surowo wędzony 1 op.
- Pieczarki lub boczniaki ok. 200 g
- Włoszczyzna 1 op.
- Czosnek 2 ząbki
- Świeży posiekany tymianek 5 g
- Masło 50 g
- Musztarda ziarnista 50 g
- Sosu pieczeniowy 200 ml
- Sól, świeżo mielony pieprz
Po przygotowaniu pysznych dań, udaliśmy się na wspólny posiłek.
Gratuluję świetnej przygody :)
OdpowiedzUsuńSuper Małgosiu, że mogłaś uczestniczyć w ciekawych warsztatach i wspaniałym miejscu :-)
OdpowiedzUsuńależ smakowitości dzisiaj u Ciebie:) zapisuję do wypróbowania, bo na warsztaty nie mam szans:)
OdpowiedzUsuńŚwietne warsztaty i piękne zdjęcia potraw:)
OdpowiedzUsuńNa pewno takie warsztaty to cudowne doświadczenie :) Świetne zdjęcia i smakowite potrawy :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że jechałaś z taką radością :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe doświadczenie:))gratuluję:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te warsztaty kulinarne :) Zrobiliście dużo ciekawych, a zarazem smacznych potrawy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Bardzo ciekawe przepisy, a i warsztaty niezmiernie ciekawe:)
OdpowiedzUsuńUdana impreza i jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuń