piątek, 23 marca 2018

Pasta do smarowania z ciecierzycą


Błyskawiczna w wykonaniu pasta. W dodatku smaczna i aromatyczna.


PASTA Z CIECIERZYCĄ





Składniki;

300 g. cieciorki (u mnie gotowa ze słoika, może być również z puszki)
listki świeżej bazylii z połowy drzewka
6 sztuk suszonych pomidorów z oleju
3 łyżki oliwki z pomidorów
sól do smaku
pieprz czarny mielony


Pomidory, ciecierzycę i bazylię umieścić w misie blendera. Dodać oliwkę i przyprawy. Zmiksować wszystko razem. 
Soli używamy ostrożnie, ponieważ pomidorki i ciecierzyca są już słone.

Smacznego.

15 komentarzy:

  1. i jeszcze świeża bazylia lub oregano do tego... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie ciężko z tą ciecierzycą, zazwyczaj wyjadam tak z puszki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wszystkie składniki, więc biorę się do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto zrobić taką pastę - samo zdrowie, a do tego bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd sie przyznac ale nigdy nie jadlam ciecierzycy

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam :) jutro będę robiła domowy hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pasty smakuja najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym takiej pasty, prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieciorka to chyba mój ulubiony strączek, do past kanapkowych jest idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo uwielbiam różne pasty do kanapek :) Taka pasta z ciecierzycy (nazywa się Hummus) jest bardzo popularna w kuchni arabskiej :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, bardzo często robimy taki pasty odkąd zaczęłyśmy wypiekać różne chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowe i pożywne smarowidło - z chęcią wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Uwielbiam takie cudne pasty

    OdpowiedzUsuń