wtorek, 6 marca 2018

Sernik kokosowy bez pieczenia na drugą rocznicę bloga


Miesiąc marzec obfituje dla mnie w wiele ciekawych przeżyć. W tym miesiącu mam urodziny, a od dwóch lat dołączył jubileusz mojego blogowania. Mimo, że jest to zazwyczaj zimny miesiąc, dla mnie jest on pełen pozytywnych emocji, które rozgrzewają mnie od środka.
Z okazji mojego podwójnego święta, zrobiłam sernik kokosowy bez pieczenia. Nie ma w nim wiórek kokosowych, ponieważ po prostu ich nie lubię. Smak i zapach kokosu występuje za sprawą gęstego mleka kokosowego. Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.



SERNIK KOKOSOWY










Składniki na tortownicę o śr. 24 cm.
Dno należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Na dno; 

200 g. kakaowych herbatników
150 g. masła , jeśli masa będzie sypka można dołożyć do 200 g.


Masło topimy w rondelku. Herbatniki kruszymy. Masło z pokruszonymi ciastkami łączymy. Wykładamy dno blachy i odkładamy w chłodne miejsce.


Biała masa;

500 g. serka mascarpone
500 ml. śmietanki 30 lub 36 %
300 ml. mleka kokosowego
100 ml. zimnej wody
40 g. żelatyny
5 łyżek cukru pudru

Płatki kokosowe do dekoracji.


Śmietankę należy ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder. Miksować na średnich obrotach. Na końcu wlać mleko kokosowe. Wymieszać mikserem.

Do kubka wsypać żelatynę i zalać 100 ml. zimnej wody. Odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
Ja to zrobiłam, przed przystąpieniem zrobienia masy.
Po 15-tu minutach garnuszek umieścić na kuchence i lekko podgrzewać. Nie można dopuścić do zagotowania. Wystudzoną żelatynę wlewamy małymi porcjami do białej masy.
Całość wylewamy na spód z herbatników.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.
Dekorujemy płatkami kokosowymi.

Smacznego.







21 komentarzy:

  1. Gratuluję rocznicy :)

    Piękny serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wygląda wspaniale:)
    Wszystkiego najlepszego - i z okazji urodzin i z okazji rocznicy bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu wspaniały serniczek chętnie się nim poczęstuje ,i wszystkiego najnajlepszego z okazji urodzin

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, życzę Tobie zdrowia oraz spełnienia wszystkich marzeń i realizacji planów, a z okazji blogowych urodzin - by w dalszym ciągu było tak pysznie jak dotąd. Sernik kokosowy (u mnie zdecydowanie z dodatkiem wiórków) - super. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda :) Wszystkiego najlepszego i dalszych lat pysznego blogowania ^_^

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sernik! A połączenie kokosa jest tu strzałem w dziesiątkę!

    W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, bardzo się cieszę z tego przepisu, serniczek wygląda smakowicie!!! Już teraz składam Ci piękne życzenia urodzinowe, zdrowia, radości w tym co robisz i samych słonecznych dni!!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, gratuluję. Życzę kolejnych, pysznych lat blogowania.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję i powodzenia w dalszym blogowaniu życzę:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu cudowny serniczek, aż ślinka cieknie na jego widok :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny, śnieżno biały, cudeńko.

    OdpowiedzUsuń
  12. Serniczek piękny, dalszych owocnych lat blogowania życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda :) Zdolna jesteś niesłychanie :)

    może u mnie też znajdziesz coś fajnego, zapraszam: http://pelen-brzuszek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratulujemy drugiej rocznicy :) a sernik idealny dla naszego taty, który smak kokosu lubi ale wiórki już mu przeszkadzają :P

    OdpowiedzUsuń
  15. ten sernik wygląda nieziemsko! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik taki jak lubię :) Życzę kolejnych, pysznych lat blogowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu torcik wygląda obłędnie :) Życzę Ci dużo sukcesów w blogowaniu i sto lat z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję rocznicy i życzę dużo wytrwałości w blogowaniu. Torcik wygląda cudnie maksymalnie kremowo ;))

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny torcik :) Gratulację z okazji rocznicy, życzę dalszego rozwoju, wielu sukcesów i niekończących się pomysłów na pyszne dania i wypieki :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin :) Ten tort przepysznie wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń