piątek, 9 sierpnia 2019

Budyń z kaszy manny




BUDYŃ Z KASZY MANNY




Budyń z kaszy manny, lekki i aksamitny. Dodatki w postaci pulpy z mango, rodzynek i lekko kwaśnych świeżych owoców, tworzą doskonałą całość.

Składniki na dwie porcje;

1 i 1/2 szklanki mleka
3 duże łyżki kaszy manny TOTA
1 surowe żółtko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji;

6 łyżek pulpy z mango 
1 łyżka rodzynek 
nektarynka
jeżyny


Szklankę mleka zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu, w pozostałym zimnym mleku wymieszać kaszę mannę, żółtko, ekstrakt z wanilii.
Wymieszane składniki wlać na gotujące mleko z cukrem. Gotować, mieszając jeszcze ok 3-5 minut.
Masę budyniową wlać do salaterek. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Podawać z owocami.

Smacznego.



14 komentarzy:

  1. Fajnie całość wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taki budyń a,le bez żółtka. Jest pyszny. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały deser . Miłego weekendu. 😊🔆

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiego deseru.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką kaszę pamiętam z dzieciństwa. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i jak pięknie podany :-)Coś dla dużych i małych :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie smaczny, ale ja od maleńkości wolę kisiel, bo mleko nie bardzo !

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie zrozumiem, po co pisać nic nie wnoszące komentarze, które tylko zaśmiecają stronę. Opinie osób, które wykonały deser, to tylko niewielka część wszystkich wpisów. Kogo to ochodzi, czy kasza manna to jego ulubiona i że woli kisiel niż budyń? Nie sądzę, aby ta wiedza była potrzebna autorce do szczęścia :) A przechodząc do meritum, w jakim celu dodaje się żółtko de deseru?

    OdpowiedzUsuń