środa, 21 sierpnia 2019

Ciasto z gruszkami i pianką




CIASTO Z GRUSZKAMI I PIANKĄ 


W sezonie gruszkowym nie ma możliwości, abym nie zrobiła tego ciasta.
Gruszki są stroszone do ciast i słodkich wypieków. Dodają im pięknego aromatu i niepowtarzalnego smaku.  Gorąco polecam. Składniki na formę 25/25

3 duże jaja
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka aromatu wanilii w płynie
1/3 szklanki cukru

Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać żółtka, cukier, wanilię i make przesiana z proszkiem.
Wymieszać łyżka a następnie dłonią, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto od razu wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 160*

W trakcie gdy ciasto się piecze, robimy kruszonkę i bezę.

Beza;

Białka z 3 jaj
3/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, w trakcie dodawać stopniowo cukier. Ma powstać sztywna i szklista masa.

Kruszonka;

1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru

Dodatkowo;

3 duże gruszki pokrojone na ćwiartki

Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto nie musi być w nim długo, wystarczy 10-15 minut.

Gdy spód ciasta się upiecze, nie czekam aż się wystudzi. Wyjmuję z pieca układam pokrojone gruszki, przykrywam je bezą, a na wierzch ścieram kruszonkę.

Ciasto ponownie wkładam do piekarnika i piekę 30-35 minut w 150*






Smacznego.






16 komentarzy:

  1. Jej, jakie pyszności. Jadłabym, jadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki uwielbiam te prosto z drzewa ale taki ze mnie dziwak, że w ciastach owoców żadnych nie lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm pycha. ja bym jeszcze dodala duzo cynamonu. takie moje male uzaleznienie do jablek i gruszek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lovely post! Have a successful day dear!

    OdpowiedzUsuń
  5. gruszki w cieście to jest to :) u mnie czekoladowe z gruszkami to nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Z wielką chęcią poczęstowałabym się Twoim coachem. Wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda, trochę przypomina szarlotkę, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym zjadła:))na pewno jest przepyszny:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Już wiem, jakie ciasto upiekę w weekend. 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, bardzo przydałoby się do kawki :)))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne ciasto, bardzo takie lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno już nie jadłam takiego ciasta, więc narobiłaś mi wielkiego apetytu tym cudem :D

    OdpowiedzUsuń