CIASTO Z GRUSZKAMI I PIANKĄ
W sezonie gruszkowym nie ma możliwości, abym nie zrobiła tego ciasta.
Gruszki są stroszone do ciast i słodkich wypieków. Dodają im pięknego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Gorąco polecam. Składniki na formę 25/25
3 duże jaja
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka aromatu wanilii w płynie
1/3 szklanki cukru
Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać żółtka, cukier, wanilię i make przesiana z proszkiem.
Wymieszać łyżka a następnie dłonią, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto od razu wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 160*
W trakcie gdy ciasto się piecze, robimy kruszonkę i bezę.
Beza;
Białka z 3 jaj
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno, w trakcie dodawać stopniowo cukier. Ma powstać sztywna i szklista masa.
Kruszonka;
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
Dodatkowo;
3 duże gruszki pokrojone na ćwiartki
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto nie musi być w nim długo, wystarczy 10-15 minut.
Gdy spód ciasta się upiecze, nie czekam aż się wystudzi. Wyjmuję z pieca układam pokrojone gruszki, przykrywam je bezą, a na wierzch ścieram kruszonkę.
Ciasto ponownie wkładam do piekarnika i piekę 30-35 minut w 150*
Smacznego.
Jej, jakie pyszności. Jadłabym, jadła.
OdpowiedzUsuńNa pewno wybornie smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńGruszki uwielbiam te prosto z drzewa ale taki ze mnie dziwak, że w ciastach owoców żadnych nie lubię :D
OdpowiedzUsuńhmmm pycha. ja bym jeszcze dodala duzo cynamonu. takie moje male uzaleznienie do jablek i gruszek :D
OdpowiedzUsuńLovely post! Have a successful day dear!
OdpowiedzUsuńgruszki w cieście to jest to :) u mnie czekoladowe z gruszkami to nr 1 :)
OdpowiedzUsuńGruszki to jedne z moich ulubionych owoców. Z wielką chęcią poczęstowałabym się Twoim coachem. Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, trochę przypomina szarlotkę, którą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła:))na pewno jest przepyszny:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJuż wiem, jakie ciasto upiekę w weekend. 😊
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo przydałoby się do kawki :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
To coś dla mnie :-) Pyszne
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto, bardzo takie lubie :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam takiego ciasta, więc narobiłaś mi wielkiego apetytu tym cudem :D
OdpowiedzUsuń