ZIEMNIACZANE KULECZKI
Moja propozycja na obiad lub smaczna przekąskę. Ziemniaczane kuleczki, miękkie w środku i chrupiące zewnątrz.
500 g. ugotowanych ziemniaków
2 surowe jaja
6 kopiatych łyżek mąki
sól
pieprz
papryka ostra wędzona pół łyżeczki
natka pietruszki
1/3 szklanki mleka
bułka tarta do obtoczenia
Ziemniaki są najlepsze z poprzedniego dnia. Jeżeli mamy świeżo ugotowane, muszą być dobrze wystudzone.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko, mąkę jajka i przyprawy.
Natkę pietruszki siekamy i łączymy z masą.
Odstawiamy na pół godziny. Łyżeczką nabieramy porcje i formujemy dłońmi kuleczki jednakowych rozmiarów. Obtaczamy je w bułce tartej
Smażymy na głębokim tłuszczu.
Smacznego.
Nie jadłam jeszcze takich kuleczek. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z ziemniaków.:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńO matko, boskie :)
OdpowiedzUsuńFajne te kuleczki i można pysznie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne ale krokiety bez mleka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pyszne kuleczki :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWszystko, co ziemniaczane, kupuję z zamkniętymi oczami:)
OdpowiedzUsuńExcellent post (as always)!Thank you very much :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ziemniaki pod każdą postacią , te kuleczki zapewne były pyszne . Pozdrawiam cieplutko 😊
OdpowiedzUsuńCudne te kuleczki :-)
OdpowiedzUsuńOj ! To musi być pyszne !!! Spróbuję zrobić !!! dzięki :)
OdpowiedzUsuńo to bym zjadła ;D!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są takie kuleczki ^_^
OdpowiedzUsuń