poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Ziemniaczane kuleczki z natką pietruszki



ZIEMNIACZANE KULECZKI




Moja propozycja na obiad lub smaczna przekąskę. Ziemniaczane kuleczki, miękkie w środku i chrupiące zewnątrz.

500 g. ugotowanych ziemniaków
2 surowe jaja
6 kopiatych łyżek mąki
sól
pieprz
papryka ostra wędzona pół łyżeczki
natka pietruszki
1/3 szklanki mleka
bułka tarta do obtoczenia

Ziemniaki są najlepsze z poprzedniego dnia. Jeżeli mamy świeżo ugotowane, muszą być dobrze wystudzone.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko, mąkę jajka i przyprawy.
Natkę pietruszki siekamy i łączymy z masą.
Odstawiamy na pół godziny. Łyżeczką nabieramy porcje i formujemy dłońmi kuleczki jednakowych rozmiarów. Obtaczamy je w bułce tartej
Smażymy na głębokim tłuszczu.

Smacznego.



16 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takich kuleczek. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te kuleczki i można pysznie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne ale krokiety bez mleka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko, co ziemniaczane, kupuję z zamkniętymi oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ziemniaki pod każdą postacią , te kuleczki zapewne były pyszne . Pozdrawiam cieplutko 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj ! To musi być pyszne !!! Spróbuję zrobić !!! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne są takie kuleczki ^_^

    OdpowiedzUsuń