FASZEROWANE CUKINIE
3 średnie cukinie
500 g. ryżu
5 dużych pieczarek
1/2 surowej papryki czerwonej
4 średnie cebule
1 ząbek czosnku
kiełbasa jedna laska
sól ziołowa
przyprawa grillowa ostra
bazylia
tymianek
sól
oliwa kilka łyżek
ser żółty łatwotopliwy, sporo
Cukinie należy przekroić wzdłuż i łyżką wybrać środek, to co wybierzemy, nie wyrzucamy.
Pokrojone cukinie delikatnie smarujemy oliwką i obficie posypujemy ziołami, lekko solimy.
500 g. ryżu gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę, cebule, paprykę, pieczarki, środki z cukiń i czosnek drobno kroimy. Następnie dusimy na oliwce na patelni. Doprawiamy do smaku.
Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym ryżem.
Farsz wykładamy na cukinie.
Posypujemy obficie serem żółtym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170* i pieczemy ok. 50 minut.
Smacznego.
Mam wysyp cukinii więc przygotuję to danie.
OdpowiedzUsuńGosiu, dotyczy papryki czy cukinii: Papryki należy przekroić wzdłuż i łyżką wybrać środek.
Pozdrawiam serdecznie:)
Łucjo dziękuję za zwrócenie uwagi :) Ocvzywiście,że chodzi o cukinie :)
UsuńProste i fajne wykorzystanie cukini :)
OdpowiedzUsuńZa samymi cukiniami nie przepadam, ale takie faszerowane mogą mi zasmakować.
OdpowiedzUsuńtypowo letnie danie :) a mi zapachnialo :)
OdpowiedzUsuńPotraw z cenkini w takim wydaniu nie jadłam
OdpowiedzUsuńNa pewno przekażę ten przepis mojej mamie, bo ona i tata bardzo lubią różnego rodzaju cukiniowe wariacje. 😊
OdpowiedzUsuńInna wersja mojego przepisu . Ja najczęściej faszeruję mięsem mielonym z różnymi dodatkami . Miłego weekendu 🍎🍒🍎
OdpowiedzUsuńPycha obiadek,bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńCukinię faszeruję przez cały rok, bo teraz są dostępne w sklepie cały czas.
OdpowiedzUsuńLubię, bo to szybkie, smaczne i syte danie:) i na jarsko i bogato- z mięsem. Musi być dużo przypraw i ziół.
Pozdrawiam serdecznie znad porannej kawki:)
O ! nie jadłam ale spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki ;-D
OdpowiedzUsuńNice post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńakurat mam dużo cukinii :)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziana cukinia :)
OdpowiedzUsuń