środa, 14 sierpnia 2019

Bułki Pszenno -Żytnie



BUŁKI PSZENNO -ŻYTNIE 



Pyszne i chrupiące bułeczki. Nie wymagają długiego wyrabiania.

Składniki na 10 dużych bułek;

1/2 kg mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 kg. mąki pszennej typ 500
1/2 litra ciepłego mleka
50 g. drożdży
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
duża łyżka soli

Mleko należy podgrzać. Dodać sól, miód, masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie przestudzić i wkruszyć drożdże, oraz dodać kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i nakryć ścierką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę pszenną i razową. Niestety razowej mąki nie można przesiać, ze względu na to że występują w niej otręby.
Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przejść do zagniatania ok. 20 minut.
Po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na 1 godz. do 1 i 1/2 godziny.
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje na bułeczki.
Surowe bułeczki umieścić w lekko nagrzanym piekarniku, ma to na celu rośnięcie.
Pieczemy 170 * 45 minut.

Smacznego.



 #totamąka

#dobramąka

#totaksmakujeżycie

#totaksmakujezdrowie 

#totaksmakujegościnność 

20 komentarzy:

  1. Najlepsze swojskie. Pozdrawiam serdecznie ☺🍎

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne, nie ma to jak domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają po prostu bosko. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne, takie jeszcze ciepłe na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pycha, uwielbiam takie pieczywo :D
    Ściskam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotki, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne takie swoje bułeczki, ale przeraża mnie to zagniatanie ciasta, nie wiem, czy miałabym tyle siły:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyobrażam sobie jakie są pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. amazing post, I follow you on gfc 97 follow back?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekę i ja regularnie ostatnio pieczywo, bułeczki także:)
    Domowe- najzdrowsze i najlepsze:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne bułeczki,swojskie uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie domowe bułeczki, wiec na pewno wykorzystam przepis. 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. trochę zbite, ale w smaku muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu ale cudowne bułeczki :-) uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich bułeczek jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  16. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń