BUŁKI PSZENNO -ŻYTNIE
Pyszne i chrupiące bułeczki. Nie wymagają długiego wyrabiania.
Składniki na 10 dużych bułek;
1/2 kg mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 kg. mąki pszennej typ 500
1/2 litra ciepłego mleka
50 g. drożdży
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
duża łyżka soli
Mleko należy podgrzać. Dodać sól, miód, masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie przestudzić i wkruszyć drożdże, oraz dodać kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i nakryć ścierką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę pszenną i razową. Niestety razowej mąki nie można przesiać, ze względu na to że występują w niej otręby.
Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i przejść do zagniatania ok. 20 minut.
Po czym ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na 1 godz. do 1 i 1/2 godziny.
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje na bułeczki.
Surowe bułeczki umieścić w lekko nagrzanym piekarniku, ma to na celu rośnięcie.
Pieczemy 170 * 45 minut.
Smacznego.
#totamąka
#dobramąka
#totaksmakujeżycie
#totaksmakujezdrowie
#totaksmakujegościnność
Najlepsze swojskie. Pozdrawiam serdecznie ☺🍎
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Usuńapetyczne, nie ma to jak domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu bosko. Pychota.
OdpowiedzUsuńcudowne, takie jeszcze ciepłe na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńAleż pycha, uwielbiam takie pieczywo :D
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie, Agness:)
Pychotki, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńFajne takie swoje bułeczki, ale przeraża mnie to zagniatanie ciasta, nie wiem, czy miałabym tyle siły:)
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie jakie są pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
amazing post, I follow you on gfc 97 follow back?
OdpowiedzUsuńhttps://bubasworld.blogspot.com/
Piekę i ja regularnie ostatnio pieczywo, bułeczki także:)
OdpowiedzUsuńDomowe- najzdrowsze i najlepsze:)
Smacznie pozdrawiam:)
Pyszne bułeczki,swojskie uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite bułeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe bułeczki, wiec na pewno wykorzystam przepis. 😊
OdpowiedzUsuńtrochę zbite, ale w smaku muszą być super :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ale cudowne bułeczki :-) uwielbiam domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńTakich bułeczek jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great weekend! xx
OdpowiedzUsuńPychotka takie bułeczki :D
OdpowiedzUsuń