piątek, 16 sierpnia 2019

MANGOWIEC



 MANGOWIEC


Można powiedzieć, ze zakochałam się w tym cieście od pierwszego kęsa.
Spód to ciemne ciasto z prawdziwą kawą. Wierzch to pyszna galaretka z mango i serka mascarpone.

Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje wiele czasu i jest na prawdę mało pracochłonne. 
Przygotuj formę o wymiarach 24/28 cm

Na ciasto;

1/2 szklanki ciemnego kakao
1 szklankę cukru
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju dowolnego
mały kubek jogurtu naturalnego
3 jaja
3/4 szklanki gorącej kawy parzonej

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą.
W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki oprócz kawy. Mokre wymieszane składniki połączyć ze suchymi, za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, wystarczy chwilę do połączenia składników. Gorącą kawę przelać przez sitko, następnie stopniowo wlewać do ciasta.
Można przejść do mieszania szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Surowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30-40 minut w 160* lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu należy górkę ściąć nożem. Ciasto studzimy.

Na wierzch;

800 g. pulpy z mango
250 g. serka Mascarpone
2 galaretki cytrynowe
400 ml. wrzątku.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i łączymy z pulpą z mango i serkiem Mascarpone.
Najlepiej mikserem. 
Chłodną galaretkę wylewamy na ciasto. Umieszczamy w lodówce, aż do całkowitego stężenia.

Smacznego.




#totamąka

#dobramąka

#totaksmakujeżycie 

#totaksmakujegościnność 

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam mango. Ciasto zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszące, wygląda pysznie :D
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej, nie jadłam jeszcze takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda i na pewno smakuje pysznie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Pokochałam mango, i bardzo go lubię używać w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This cake looks so delicious!
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie "szybkie" ciasta bo czasami by się zjadło coś słodkiego bez długiego ślęczenia w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana
    Ciasto wygląda przepysznie🍰
    Będę miała na uwadze, przy najbliższej okazji.
    A dziś kończę tort na 30 urodziny Syna🎂
    Pozdrawiam serdecznie 😊❤️🌞

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudnie 😍😍😍 To połączenie smaków musi być pyszne. Zdecydowanie dopisuję ten przepis do mojej listy "do wypróbowania" 😃

    OdpowiedzUsuń