piątek, 23 sierpnia 2019

Kwaśnica w dyniach



KWAŚNICA W DYNIACH



Głównym składnikiem kwaśnicy jest kiszona kapusta, boczek lub inna wędzonka i odrobina ziemniaków. Jest wspaniała na upalne dni, orzeźwia i syci.


1 kg. kapusty kiszonej
1 kg. boczku wędzonego lub wędzonych żeberek
3 cebule
4 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony i w ziarnach
liście laurowe
ziele angielskie
4 ziemniaki


Kapustę gotujemy z przyprawami.
W osobnym małym garnku gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, pokrojone w kosteczkę.
Na patelni smażymy pokrojoną wędzonkę z cebulą i wciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku.

Gdy kapusta zmięknie, można dodać do niej ugotowane ziemniaki i składniki z patelni.
Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki połączyły się. Jeśli trzeba doprawiamy.

Smacznego.




8 komentarzy: