KWAŚNICA W DYNIACH
Głównym składnikiem kwaśnicy jest kiszona kapusta, boczek lub inna wędzonka i odrobina ziemniaków. Jest wspaniała na upalne dni, orzeźwia i syci.
1 kg. kapusty kiszonej
1 kg. boczku wędzonego lub wędzonych żeberek
3 cebule
4 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony i w ziarnach
liście laurowe
ziele angielskie
4 ziemniaki
Kapustę gotujemy z przyprawami.
W osobnym małym garnku gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, pokrojone w kosteczkę.
Na patelni smażymy pokrojoną wędzonkę z cebulą i wciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku.
Gdy kapusta zmięknie, można dodać do niej ugotowane ziemniaki i składniki z patelni.
Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki połączyły się. Jeśli trzeba doprawiamy.
Smacznego.
Uwielbiam kwaśnice, ale o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Kwaśnicę jadłam ale nigdy w dyni:))wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi na pewno by smakowała taka kwaśnica.
OdpowiedzUsuńTak podaną każdy chętnie zje. Pozdrawiam cieplutko ☺
OdpowiedzUsuńwow, ciekawie :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana :-)
OdpowiedzUsuń