KOŁACZ Z SEREM
Ciasto drożdżowe na dużą blachę z serem i rodzynkami. Doskonałe do kubka mleka.
50 g. świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
500 g. mąki pszennej typ 450 TOTA
50 g. cukru
100 g. masła
dodatkowo na wierzch;
250 g. sera tłustego
2 jaja
łyżka cukru z wanilią
1/3 szklanki cukru
rodzynki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
W misce rozkruszyć drożdże, dolać pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
W osobnym naczyniu wymieszać resztę składników, oprócz masła. Wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ok. 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę.
Gdy ciasto rośnie przygotowałam masę serową.
Całe jaja zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Ser zgniotłam widelcem, połączyłam z jajami i skrobią. Dodałam rodzynki.
Ciasto po wyrośnięciu należy krótko wyrobić, rozwałkować i umieścić we formie do pieczenia.
Na surowe wyłożyć masę serową.
Piec w 180* 30-35 minut.
#totamąka
#dobramąka
#totaksmakujeżycie
#totaksmakujegościnność
Bardzo chętnie zjadłabym takie drożdżowe ciasto z kubkiem mleka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Chyba zgłodniałam :-) Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry przysmak.
OdpowiedzUsuńdrożdżowe to zawsze dobry pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe ciasto, taki kołacz chętnie zjadłabym na śniadanie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale słyszałam o nim :)
OdpowiedzUsuńUwielbiałam tradycyjny śląski kołocz z serem robiony przez moją teściową.
OdpowiedzUsuńTo była prawdziwa poezja.Och zjadłabym kawałeczek.
Serdecznie pozdrawiam:)
Uwielbiam kołacz. 😊
OdpowiedzUsuńPycha, skusiłabym się na kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńCzęstuję się :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam każdą drożdżówkę z serem ❤
OdpowiedzUsuń