sobota, 4 lutego 2017

Manna z cynamonem brązowym cukrem i dżemem z czarnego bzu.

Posmakowałam w lekkich a jednocześnie sytych śniadaniach. Dzisiaj zrobiłam kaszę mannę pieczoną w piekarniku z dżemem z czarnego bzu. Bardzo dużo czytałam o właściwościach tej rośliny.
Napar z niej ma działanie napotne, obniża temperaturę, działa wykrztuśnie czyli jest lekiem na przeziębienie. Ma także dobroczynny wpływ na pracę nerek i reguluje trawienie, działając lekko przeczyszczająco. Czarny bez to krzew, który może osiągnąć nawet do 10 m. wysokości. Owoce należy zbierać w sierpniu lub wrześniu. Obecna w tych małych i czarnych kuleczkach pektyna pozwala robić dżemy i powidła. Bogactwo witamin A,C,B i związków mineralnych.
Przy panującej obecnie aurze, która sprzyja zachorowaniom i przeziębieniom polecam wszelkie przetwory z czarnego bzu. Jakiś czas temu na sklepowych półkach pojawiła się prozdrowotna seria dżemów firmy Łowicz. Bez wahania kupiłam i wykorzystałam do śniadania.
Dżem nie jest bardzo słodki, jest lekko kwaskowaty jednak jest to bardzo przyjemny smak naturalnego soku z nasion, ma smak świeżych owoców.


 Składniki na dwa syte śniadania;

kasza manna 300 g.
3 szklanki mleka
brązowy cukier 2 łyżeczki
cynamon zmielony 1 łyżeczka
szczypta soli
olej lniany 4 łyżki
dżem z czarnego bzu kilka łyżek



Wykonanie;

Kaszę wsypać do zimnego  mleka, posolić, zamieszać i podgotować na małym ogniu do wrzenia.
Następnie masę wlać do małego naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 180* 30 minut.
Gotową kaszę przełożyć na talerzyki. Polać olejem, posypać cukrem i cynamonem. Na wierzch nałożyć dżem. 
 Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. Nie ma czegoś takiego jak syta potrawa. SYTY może być człowiek po zjedzeniu SYCĄCEJ potrawy. Danie może być SYCĄCE ale nie syte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy żałuję, że nie mogę po imieniu. Każdą uwagę przyjmuję i rozważe Twój komentarz. Miłego dnia :)

      Usuń
    2. Anonimowy, nie ma co, komentarz wybitnie kulinarny... [sarkazmem ociekam] Jakby nie patrzeć, nie jest to blog na temat poprawnej polszczyzny, więc tematycznie trochę nie trafiłeś...

      Usuń
  2. Bardzo lubię przetwory z czarnego bzu. Ciekawy przepis i piękna prezentacja potrawy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszę na śniadanie to super pomysł. Świetnie wygląda z dodatkiem dżemu i na pewno też świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Manna na gęsto - ciekawe czy by mi posmakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne śniadanie :-) z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, a ja tak dawno nie jadłam :-/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakże proste śniadanie, a jakie smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja dawno nie jadłam manny, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie u mnie też strasznie dawno nie gościła :) będe sobie musiała ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię kaszę mannę :) Idealna do przyrządzenia różnych deserów :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Manna to nasz przysmak z dzieciństwa i koniecznie z sokiem lub dżemem :) Właśnie u nas leci reklama tych dżemorów, co za wyczucie czasu :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubuję się w grysiku i jadam takowy często właśnie na gęsto z domowym soczkiem malinowym :)

    OdpowiedzUsuń