piątek, 7 października 2016

Ciasto z czerwoną fasolą bez glutenu, białego cukru i tłuszczu

Coraz częściej słyszy się o nietolerancji glutenu. Znajduje się on, w ziarnach pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia. W marketach powstają osobne półki z żywnością bezglutenową. Bardzo dobrze, że wzrasta świadomość społeczeństwa na ten poważny problem, który dotyczy wielu ludzi.
Symptomy choroby tj; wzdęcia, bóle brzucha, syndrom wrażliwego jelita, osłabienia, zmiany nastroju, mrowienie lub drętwienie kończyn, zmęczenie po posiłku - można powiązać z alergią.
Zanim udasz się do lekarza, wszelkie kłopoty żołądkowo-jelitowe staraj sie zlikwidować dietą.
Nie jest powiedziane, że jeśli jako dziecko nie miałeś z tym problemu to też nie będziesz miał go w póżniejszym wieku. Z badań wynika, że w krajach rozwiniętych prawie 1% społeczeństwa ma z tym problem.
Dieta bezglutenowa jest bardzo smaczna i nie jest wcale nudna.
Polecam pyszne ciasto z czarnej fasoli. Ma smak jak brownie. Konsystencję bardzo ciekawą, a głównego składnika czyli fasoli w ogóle nie czuć. Podstawowe składniki czyli banan, fasola i kakao tworzą bardzo smaczny skład. Dodatkową zaletą jest brak cukru, banany dają wystarczającą słodycz.





2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
2 dojrzałe banany (mogą mieć kropki)
3 łyżki miodu
7 łyżek kakao
6 kostek gorzkiej czekolady(rozpuszczamy w mikrofalówce)
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Do wykonania ciasta potrzebujemy tylko blendera.
Fasolę, banany i jajka miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy mieszanie urządzeniem.


    
Ciasto wlewamy do keksówki najmniejszej. Pieczemy w opcji góra-dół w 180*C.
 Przez 45-50 minut. Po upieczeniu studzimy najlepiej na kratce.
Polecam i smacznego :)
Casta piekłam z;
Esmeralda ze smakiem
Classy Flavors
Gotowanie to proste
Słodkie okruszki
Na ciasteczkowych papierach
Sama słodycz i szczypta chilli
Różowa kuchnia
Życie zaczyna się w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Kuchenne zapiski Edyty
Moje wypieki i nie tylko
Kulinarna Maniusia
Ewusiowe smaki

25 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem jak smakuje. Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko to polecam, robi się bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, pomysłowe i niezwykle apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty przepis i wykonanie oraz smaczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ciemniutkie, fajnie wyszło :D Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, nigdy nie jadłam ciasta z fasoli, musi być pyszne bo wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brownie to jeden z moich ulubionych ciast, a Twoje ciacho aż prosi się,aby zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robiłyśmy dyniowe ciasto z fasoli :) Kazda wersja ze strączków wychodzi pyszna i zdrowsza :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie eksperymenty. Piekłam kiedyś podobne ciasto, było bardzo smaczne, Twoje zapowiada się równie ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam kiedyś coś podobnego i jest pyszne takie ciacho z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze się zastanawiałam jak może smakować. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze się zastanawiałam jak może smakować. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś podobne ciasto z fasoli z puszki, było przepyszne, bardzo czekoladowe, polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciasto, dziękuję za wspólne wypiekanie😃 tak jak moje poprzednieniczki tez jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda zachęcająco, ciasta z fasolą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie :)
    http://luksusowezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo jaki ciekawy pomysł na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z fasolą jeszcze nie robiłam.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  19. genialne ! ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń