Proponuję sos z pomidorów.
Najlepsze są pomidory malinówki. Mają bardzo mało pestek i dużo miąższu.
Miałam 10 kilo pomidorów.
Sparzyłam skórki i obrałam.
Następnie po kolei miksowałam blenderem.
Surowy sok przecierowy posoliłam i gotowałam.
Do moich pomidorków dałam dwie łyżki soli.
Dla mnie to było wystarczająco.
Podgrzewałam, aż lekko odparowały z wody. Można dłużej gotować, aż zrobi się gęsta masa. Dla mnie jednak bardzo ważna jest zawartość witamin. Podejrzewam, że długie gotowanie to zabójstwo dla wszelkich soli mineralnych występujących w pomidorach. Następnie wlałam do słoików i pasteryzowałam w piekarniku.
Podgrzałam piekarnik do 200 *, razem ze słoikami. Następnie wyłączyłam i trzymałam w tej temperaturze przez 20 minut.
Przepis dołączam do akcji na Durszlaku ;)
O jej, 10 kg pomidorów? super:-) Aż zazdroszczę.:-) Uwielbiam sosy pomidorowe domowej roboty,są najlepsze i zdrowsze od tych kupnych. :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację, co swoje to swoje :)
UsuńJa uwielbiam wszelakie weki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńDomowy przecier najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe:)
OdpowiedzUsuńTeż robię co roku sos z pomidorów. Taki domowy jest najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory są najlepsze <3
OdpowiedzUsuńja robię podobne, tylko że gotuję pomidory ze skórą, a potem przecieram, wydaje mi się że tak szybciej :)
OdpowiedzUsuńMoja mama też tak robi. Następnym razem wypróbuję w ten sposób zrobić.
UsuńAleż pyszności. Zimą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńTeż co roku robię domowy przecier z pomidorów. Jest pyszny, w zimie znakomicie sprawdza sie do zup I sosów, jak w sklepach mamy sztuczne pomidory ;-)
OdpowiedzUsuńNa zimę w sam raz :) pozdrawiam cię kochana:)
OdpowiedzUsuńJuż jedną partię takich sosów mamy za sobą ale jeszcze nas to czeka :P
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom przetworzone pomidory zawierają więcej dobroci (szczególnie wówczas, gdy wykorzystuje się pomidory ze skórką) w porównaniu ze świeżymi.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w przetworowej akcji :)
Ja też dziękuję za utworzenie akcji :)
UsuńPodziwiam zacięcie do jednorazowego obrania 10kg pomidorowej dobroci :) Ale za to jakie pyszności na zimę będą w spiżarni!
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję Joasiu :)
UsuńNie ma to jak domowe przetwory. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń