czwartek, 3 listopada 2022

Chleb graham


 CHLEB GRAHAM


Domowy chleb grahamek. Był krojony jeszcze ciepły :) ponieważ jest na prawdę pyszny i jeden domownik nie mógł się doczekać, żeby go ukroić.

Przygotuj dwie formy keksówki, takie jak za zdjęciu poniżej, oraz;

50 g. świeżych drożdży 
800 g. mąki pszennej graham typ 1850
200 g. maki pszennej
5 szklanek ciepłej wody
2 małe łyżeczki cukru
1 kopiata łyżka soli
5 łyżek oleju rzepakowego

Drożdże pokrusz, zalej ciepłą wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę pszenną przesiej dodaj sól i wsyp mąkę graham. Maki grahamki nie przesiewaj. Wymieszaj obie mąki wraz ze solą. Suchą mieszankę wsyp do wody z drożdżami i cukrem. Wlej olej. Wymieszaj łyżką. Masa będzie rzadka i taka ma być, nie wyrabiamy jej. 
Surowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie przelej je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Włóż do pieca nagrzanego do 180* i piecz 45 minut. 

Smacznego.






12 komentarzy: