CHLEB GRAHAM
Domowy chleb grahamek. Był krojony jeszcze ciepły :) ponieważ jest na prawdę pyszny i jeden domownik nie mógł się doczekać, żeby go ukroić.
Przygotuj dwie formy keksówki, takie jak za zdjęciu poniżej, oraz;
50 g. świeżych drożdży
800 g. mąki pszennej graham typ 1850
200 g. maki pszennej
5 szklanek ciepłej wody
2 małe łyżeczki cukru
1 kopiata łyżka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Drożdże pokrusz, zalej ciepłą wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę pszenną przesiej dodaj sól i wsyp mąkę graham. Maki grahamki nie przesiewaj. Wymieszaj obie mąki wraz ze solą. Suchą mieszankę wsyp do wody z drożdżami i cukrem. Wlej olej. Wymieszaj łyżką. Masa będzie rzadka i taka ma być, nie wyrabiamy jej.
Surowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie przelej je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Włóż do pieca nagrzanego do 180* i piecz 45 minut.
Smacznego.
Beautiful Graham Bread! Valerie
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, wygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńAhhh jak ja kocham zapach domowego chlebka :)
OdpowiedzUsuńJutro będę piekła chleb. Żałuję, że nie mam mąki grahamki bo chętnie bym go zrobiła.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Super domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńZapachniało mi świeżym chlebkiem <3
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za ciemnym pieczywem.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na pyszny chlebek <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe chleby! :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny chlebek! :)
OdpowiedzUsuńSe le ve muy buena miga ha de estar muy bueno.
OdpowiedzUsuńBesos.