czwartek, 24 listopada 2022

Tagliatelle ze szpinakiem


 TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM




Tagliatelle to włoski makaron w kształcie wstążek. Podałam go ze szpinakiem i serem pleśniowym błękitny lazur, który jest w smaku pikantny i słony.

Przygotuj;

2 pęczki świeżego szpinaku
500 g. makaronu Tagliatelle
3 ząbki czosnku
3-4 łyżek oliwy z oliwek
200 g. sera błękitny lazur
pieprz czarny
sól do smaku

Makaron ugotuj al dente.
Szpinak dobrze wypłucz, umieść na sitku i potrzymaj 3 minuty nad gotująca się wodą. Na patelnię wgnieć ząbki czosnku, posól i popieprz dodaj oliwę i podsmaż. Następnie dołóż szpinak, wymieszaj go z usmażonym  czosnkiem i oliwą. Na ciepłą masę szpinakową wkrusz ser i dołóż do makaronu. 

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz