poniedziałek, 7 listopada 2022

Wątróbka z jabłkami


 WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI




Wątróbkę z jabłkami robię bardzo często. Tobie też polecam. 

500 g. wątróbki

3 duże jabłka (odmiana każda)

1 cebula

3 ziela angielskie

1 liść laurowy

pieprz czarny świeżo mielony

sól

2 łyżki oliwy

Na patelnię wlej 1/2 szklanki wody, dodaj ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, wlej oliwkę. Pogotuj chwilę. Dołóż wypłukaną i odciekniętą wątróbkę. Posól i popieprz. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.  Ćwiartki jabłek dodaj do wątróbki. Ja układam je na wierzchu i przykrywam pokrywką. Podczas ogrzewania, puszczają sok, którym przesiąka całe danie. Pod koniec delikatnie mieszam. I gotowe, można zajadać. 


Smacznego.

 




4 komentarze:

  1. Pysznie <3 Kocham wątróbkę, a z jabłkami to już bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż czasem robi taką wątróbkę, bo bardzo ją lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie jest uwielbiane przez mojego Eryka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym razem danie nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń