WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI
Wątróbkę z jabłkami robię bardzo często. Tobie też polecam.
500 g. wątróbki
3 duże jabłka (odmiana każda)
1 cebula
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
pieprz czarny świeżo mielony
sól
2 łyżki oliwy
Na patelnię wlej 1/2 szklanki wody, dodaj ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, wlej oliwkę. Pogotuj chwilę. Dołóż wypłukaną i odciekniętą wątróbkę. Posól i popieprz. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek dodaj do wątróbki. Ja układam je na wierzchu i przykrywam pokrywką. Podczas ogrzewania, puszczają sok, którym przesiąka całe danie. Pod koniec delikatnie mieszam. I gotowe, można zajadać.
Smacznego.
Pysznie <3 Kocham wątróbkę, a z jabłkami to już bajka! :)
OdpowiedzUsuńMój mąż czasem robi taką wątróbkę, bo bardzo ją lubi :)
OdpowiedzUsuńTo danie jest uwielbiane przez mojego Eryka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tym razem danie nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń