CIASTECZKA MIGDAŁOWE
BEZ GLUTENU
Pyszne ciasteczka migdałowe z nadzieniem cukierniczym o smaku jabłek i cynamonu. Możesz zastąpić go dżemem morelowym lub innym który masz.
Składniki na ciasteczka migdałowe;
200 g. mąki z migdałów
otarta skórka z jednej cytryny
40 g. cukru pudru
1 białko z jaja kurzego
Jeśli nie masz mąki migdałowej, pestki migdałów namocz, usuń skórkę i zmiksuj na mączkę.
Dołóż cukier, surowe białko i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką. Po czym ręką zagnieć, krótko. Masa będzie mokrawa. Łyżeczką oddzielaj porcje, z których twórz kuleczki. Ja lekko smarowałam dłonie oliwą. Kuleczki surowego ciasta, obtocz w cukrze pudrze. Ułóż na blaszce do pieczenia i palcem rób w każdym ciastku wgłębienie. Do niego wciśnij nadzienie cukiernicze lub ulubiony dżem.
Włóż do nagrzanego do 180* piekarnika i piecz w tej temperaturze 15-17 minut.
Smacznego.
Lubię takie słodkości do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńAleż one urocze, maleńkie klejnociki:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, mniam! :)
OdpowiedzUsuńA do tego pewnie cudownie pachną ;)
Wspaniałe ciasteczka. Uwielbiam migdałowe smaki!
OdpowiedzUsuńWitaj prawdziwym listopadem
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka zjadłabym natychmiast. Zwłaszcza, że są bezglutenowe.
Pozdrawiam ciepło, chociaż na dworze coraz zimniej