niedziela, 13 listopada 2022

Ciasteczka migdałowe bez glutenu


 CIASTECZKA MIGDAŁOWE

 BEZ GLUTENU



Pyszne ciasteczka migdałowe z nadzieniem cukierniczym o smaku jabłek i cynamonu. Możesz zastąpić go dżemem morelowym lub innym który masz.

Składniki na ciasteczka migdałowe;

otarta skórka z jednej cytryny
40 g. cukru pudru
1 białko z jaja kurzego

Jeśli nie masz mąki migdałowej, pestki migdałów namocz, usuń skórkę i zmiksuj na mączkę.
Dołóż cukier, surowe białko i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką. Po czym ręką zagnieć, krótko. Masa będzie mokrawa. Łyżeczką oddzielaj porcje, z których twórz kuleczki. Ja lekko smarowałam dłonie oliwą. Kuleczki surowego ciasta, obtocz w cukrze pudrze. Ułóż na blaszce do pieczenia i palcem rób w każdym ciastku wgłębienie. Do niego wciśnij nadzienie cukiernicze lub ulubiony dżem.
Włóż do nagrzanego do 180* piekarnika i piecz w tej temperaturze 15-17 minut.

Smacznego.











5 komentarzy:

  1. Lubię takie słodkości do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one urocze, maleńkie klejnociki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają, mniam! :)
    A do tego pewnie cudownie pachną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasteczka. Uwielbiam migdałowe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj prawdziwym listopadem
    Takie ciasteczka zjadłabym natychmiast. Zwłaszcza, że są bezglutenowe.
    Pozdrawiam ciepło, chociaż na dworze coraz zimniej

    OdpowiedzUsuń