środa, 9 listopada 2022

Ciasto z dynią i gorzką czekoladą

 

CIASTO Z DYNIĄ

 I GORZKĄ CZEKOLADĄ



Pyszne korzenne ciasto z dynią i pokruszona czekoladą 80%. Przygotuj kwadratową formę o wymiarach 18/18 cm.

Składniki na ciasto;

2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanka startej dyni
1/2 szklanki oleju
60  g. czekolady gorzkiej

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp imbir, cynamon, sól i cukier. Wymieszaj.
W osobnej misce daj mokre składniki, jaja, olej i startą na drobnych oczkach, odciśniętą dynię.
Mokre składniki dobrze wymieszaj ze sobą i wsyp do nich zawartość miski z suchymi.  Zmieszaj wszystko razem łyżką. Do surowego ciasta dodaj pokrojoną drobno czekoladę. 
Formę włóż do nagrzanego do 180* piekarnika.
Piecz w temp 180* 45 minut.

Smacznego.




1 komentarz:

  1. Szybki i prosty przepis. Bardzo mi się spodobał. Dziękuję. Wykorzystam... Dzięki za odwiedzinki. A ja ze swojej strony obserwuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń