CIASTKA KOKOSOWE
Ciasteczka z kokosem, pyszne, miękkie i gorąco je polecam.
Przygotuj dwie duże formy, wyłóż dno papierem do pieczenia. Ciastka podczas pieczenia rosną.
Składniki na ciastka kokosowe;
150 g. mąki pszennej
1 całe jajo
1 surowe żółtko
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g. cukru
50 g. wiórków kokosowych
125 g. masła
W osobnym naczyniu przesiej mąkę z solą i sodą.
Miękkie masło ubij mikserem, tak by było puszyste. Dodaj cukier w dalszym ciągu ubijając. Nie mieszaj długo, cukier nie musi się całkowicie rozdrobnić, może być lekko odczuwalny. Następnie dodaj jajko i żółtko, miksuj przez chwilę. Odłóż mikser, następną czynność wykonuj już łyżką.
W trzech partiach wsypuj mąkę i łącz za pomocą łyżki, mieszając, ugniatając. Do gotowej masy wsyp kokos i wmieszaj go.
Małą łyżeczką wykładaj na dłonie masę, formuj kuleczki, wykładaj je na papier do pieczenia. Spłaszcz każde ciastko za pomocą lekko namoczonej łyżeczki.
Ciasteczka piecz w 170* - 8 minut. Ciastka po brzegach będą się brązowić, a środek będzie wyglądał jak surowy, to znaczy ze są już upieczone.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz