środa, 16 listopada 2022

Muffiny czekoladowe


  MUFFINY CZEKOLADOWE 





Muffiny z kawałkami gorzkiej czekolady. W środku są miękkie, zewnątrz lekko chrupiące. Idealne.

Przygotuj 15 foremek silikonowych oraz;

100 g. czekolady ciemnej (od 60% wzwyż)
300 g. mąki pszennej
150 g. masła 
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
3 jaja rozmiar M
170 ml. mleka (niepełna szklanka)

Masło roztop i wystudź. Czekoladę posiekaj na kawałeczki.
Jaja rozbij do miski i wlej mleko. Wymieszaj dobrze rózgą kuchenną lub trzepaczką.
W osobnym naczyniu wymieszaj sypkie składniki, oprócz czekolady. 
Masę jajeczną wlej do naczynia z produktami sypkimi. Dobrze wymieszaj łyżką. Wlej roztopione masło. Ponownie wymieszaj, tak aby nie było widocznych grudek mąki. Czynność ta nie powinna trwać długo. Składniki dobrze się łączą ze sobą. Teraz dopiero wsyp pokrojoną czekoladę. Surowe ciasto przełóż za pomocą łyżki do foremek. Piekarnik zagrzej do temp 180*, włóż muffinki i piecz 20-22 minuty.
Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika na oścież. Włóż między drzwiczki rękawicę kuchenną lub drewnianą łyżkę. 

Krem czekoladowy na muffiny;

200 ml śmietanki 30 %
80 g. ciemnej czekolady
łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
250 g. serka mascarpone


Śmietankę wlej go garnuszka i podgrzej, nie zagotuj jej przypadkiem. Do podgrzanej śmietanki wsyp pokruszoną czekoladę. Wyłącz grzanie i mieszaj, aż powstanie sos czekoladowy. Przykryj go folią i wystudź. Taki sos umieszczam w lodówce na całą noc, przykrywam folią. Po kilku godzinach chłodzenia tworzy się zwarta i gęsta struktura. Dodaję zimny serek mascarpone, Mieszam mikserem. Masę przekładam do wyciskarki i dekoruję muffiny.

Smacznego.






5 komentarzy: