KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
Z TWAROGIEM
Kotleciki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego. Twaróg nie powinien być rzadki, homogenizowany lub wiaderkowy. Dobrze jeśli będzie tłusty.
Przygotuj;
250 g. twarogu
1 kg. ziemniaków
2 jaja
1/2 szklanki mąki
pieprz czarny
płaską łyżeczkę papryki ostrej
1 łyżeczkę papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
sól
olej i bułka tarta
Ser biały i ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż zgniecione ząbki czosnku, jaja i przyprawy. Wymieszaj dokładnie łyżką. Dużą porcję ciasta nakładaj na wysmarowane olejem dłonie. Zapobiegnie to przywieraniu. Formuj placki lub kule. Placki obtocz w bułce tartej. Kule w bułce spłaszcz i także powstaną placuszki. W ten sposób można sobie ułatwić pracę. Kotlety smaż na oleju na rumiany kolor.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz