sobota, 26 listopada 2022

Kotleciki ziemniaczane

  

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Z TWAROGIEM



Kotleciki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera białego. Twaróg nie powinien być rzadki, homogenizowany lub wiaderkowy. Dobrze jeśli będzie tłusty.

Przygotuj;

250 g. twarogu 
1 kg. ziemniaków
2 jaja
1/2 szklanki mąki
pieprz czarny
płaską łyżeczkę papryki ostrej
1 łyżeczkę papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
sól
olej i bułka tarta 

Ser biały i ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż zgniecione ząbki czosnku, jaja i przyprawy. Wymieszaj dokładnie łyżką. Dużą porcję ciasta nakładaj na wysmarowane olejem dłonie. Zapobiegnie to przywieraniu. Formuj placki lub kule. Placki obtocz w bułce tartej. Kule w bułce spłaszcz i także powstaną placuszki. W ten sposób można sobie ułatwić pracę. Kotlety smaż na oleju na rumiany kolor. 

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz