piątek, 4 listopada 2022

Ciasto 3 bit

 
 CIASTO 3 BIT




Ciasto 3 bit jest to ciasto bez pieczenia. W jego skład wchodzą krakersy, masa budyniowa, masa krówkowa i bita śmietana. Masę budyniową sama robię, dzień wcześniej wieczorem przygotowuję bazę do niej. Reszta idzie jak z płatka.


Przygotuj formę o wymiarach 25/35.
Wyłóż ją papierem do pieczenia 

Przygotuj;

3 szklanki mleka
3 żółtka 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 kostka masła lub margaryny
25 sztuk herbatników kakaowych
50 sztuk krakersów
puszkę masy krówkowej
500 ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
kilka kostek gorzkiej czekolady na wierzch.

2 szklanki mleka zagotuj z cukrem. W osobnym naczyniu w 1 szklance mleka rozprowadź żółtka i mąkę krupczatkę. Masę z mąką i żółtkami wlej na gotujące się mleko z cukrem. Mieszaj rózgą, aż powstanie budyń. Wyłącz, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce, do całkowitego wystudzenia. Masę najczęściej robię dzień wcześniej wieczorem. Masło zmiksuj do białości i dodawaj stopniowo zimny budyń. 

Na dno formy poukładaj herbatniki. Na nie masę budyniową. Następnie połowę krakersów.
Na krakersy krówkę z całej puszki, ponownie połóż krakersy. Na nie ubitą śmietankę z śmietanfix. Zetrzyj czekoladę i posyp wierzch. Formę umieść w lodówce na dwie godziny.


Smacznego.







5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś to ciasto, ale tylko z kremem budyniowym.
    Twoje jest na bogato, sporo składników, wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks very delicious, thanks for sharing! Valerie

    OdpowiedzUsuń