CIASTO 3 BIT
Ciasto 3 bit jest to ciasto bez pieczenia. W jego skład wchodzą krakersy, masa budyniowa, masa krówkowa i bita śmietana. Masę budyniową sama robię, dzień wcześniej wieczorem przygotowuję bazę do niej. Reszta idzie jak z płatka.
Przygotuj formę o wymiarach 25/35.
Wyłóż ją papierem do pieczenia
Przygotuj;
3 szklanki mleka
3 żółtka 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 kostka masła lub margaryny
25 sztuk herbatników kakaowych
50 sztuk krakersów
puszkę masy krówkowej
500 ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
kilka kostek gorzkiej czekolady na wierzch.
2 szklanki mleka zagotuj z cukrem. W osobnym naczyniu w 1 szklance mleka rozprowadź żółtka i mąkę krupczatkę. Masę z mąką i żółtkami wlej na gotujące się mleko z cukrem. Mieszaj rózgą, aż powstanie budyń. Wyłącz, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce, do całkowitego wystudzenia. Masę najczęściej robię dzień wcześniej wieczorem. Masło zmiksuj do białości i dodawaj stopniowo zimny budyń.
Na dno formy poukładaj herbatniki. Na nie masę budyniową. Następnie połowę krakersów.
Na krakersy krówkę z całej puszki, ponownie połóż krakersy. Na nie ubitą śmietankę z śmietanfix. Zetrzyj czekoladę i posyp wierzch. Formę umieść w lodówce na dwie godziny.
Smacznego.
Bardzo lubię to ciasto.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś to ciasto, ale tylko z kremem budyniowym.
OdpowiedzUsuńTwoje jest na bogato, sporo składników, wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam serdecznie
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńThis looks very delicious, thanks for sharing! Valerie
OdpowiedzUsuńOj, oj aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuń