SAŁATKA Z MATIASÓW
Matiasy kupuję w słonej zalewie na wagę lub są gotowe zapakowane we wiaderkach. Sałatka jest na prawdę pyszna. Przekonają się do niej osoby, które sceptycznie podchodzą do dań z dodatkiem śledzi. Ponadto jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Składniki na sałatkę;
1 kg. matiasów
8 sztuk średniej wielkości cebuli
puszka grodzku konserwowego
1 szklanka wody
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
10 ziarenek pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Do wody dodaj cukier, ocet, pieprz, ziele i liście laurowe. Pogotuj chwilę ok 2 minuty, Po czym dodaj cebulę. Z cebulą w dalszym ciągu grzej zalewę, ok. 3-4 minut. Powinna być chrupiąca i nie rozgotowana.
Matiasy wypłucz ze soli i mocz trzy razy we wodzie, aby oddały trochę soli. Następnie pokrój je w paseczki.
Pokrojone ryby połącz z zimną zalewą z dodatkiem cebuli. Zalewa musi być dobrze wystudzona. Doda groszek konserwowy i majonez.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz