wtorek, 22 listopada 2022

Sałatka z matiasów


 SAŁATKA Z MATIASÓW



Matiasy kupuję w słonej zalewie na wagę lub są gotowe zapakowane we wiaderkach. Sałatka jest na prawdę pyszna. Przekonają się do niej osoby, które sceptycznie podchodzą do dań z dodatkiem śledzi. Ponadto jest bardzo łatwa w przygotowaniu.


Składniki na sałatkę;

 1 kg. matiasów

8 sztuk średniej wielkości cebuli

puszka grodzku konserwowego

1 szklanka wody

2 łyżki majonezu

2 łyżeczki cukru

2 łyżki octu

10 ziarenek pieprzu

6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Do wody dodaj cukier, ocet, pieprz, ziele i liście laurowe. Pogotuj chwilę ok 2 minuty, Po czym dodaj cebulę. Z cebulą w dalszym ciągu grzej zalewę, ok. 3-4 minut. Powinna być chrupiąca i nie rozgotowana. 

Matiasy wypłucz ze soli i mocz trzy razy we wodzie, aby oddały trochę soli. Następnie pokrój je w paseczki. 

Pokrojone ryby połącz z zimną zalewą z dodatkiem cebuli. Zalewa musi być dobrze wystudzona. Doda groszek konserwowy i majonez.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz